Luna zegers Solo boekLuna Zegers – Lonneke voor intimi – neemt de lezers van haar boek Solo mee naar de gangkast van haar appartement in de Amsterdamse Jordaan. De kast staat vol met herinneringen aan, zoals ze het zelf mooi verwoord, de ‘belangrijkste getuigen van mijn leven’. In zes jaar tijd verloor Luna haar beide ouders en haar zus Marieke.

Die dramatische gebeurtenissen brachten haar op een pad dat leidde naar een leven als flamencozangeres. Ze verhuisde naar Barcelona en studeerde af als eerste niet-Spaanse student ooit aan een Spaanse opleiding voor flamencozang. Veel herinneringen uit de gangkast bleven jarenlang onaangeroerd. Te confronterend, te pijnlijk. Tot het schrijven van het boek.

Afscheid

Als lezer krijg je een intieme inkijk in Luna’s jeugd en de jaren die daarop volgde. Ze groeide op in een zorgeloos Brabants gezin, totdat haar vader ziek werd en overleed. Haar zusje bleek dezelfde ziekte te hebben en kwam – na een veel korter ziekbed dan dat van haar vader – ook te overlijden. Toen haar moeder vervolgens kanker kreeg moest Luna ook afscheid van haar nemen.

Intiem

In Solo leest ze passages voor uit haar eigen dagboeken en uit die van haar zus. Ze vertelt over mannen met wie ze het bed deelde en over relaties die ze had. Soms zijn haar teksten zó intiem, dat je het idee krijgt dat je iets leest wat niet voor jouw ogen bestemd is. Je volgt Luna in haar weg vol obstakels en ziet haar transformeren van een dromerig dorpsmeisje dat hunkert naar het grootste en meeslepende van de stad, naar een jonge vrouw die tot drie keer toe een immens verdriet te verwerken krijgt, naar een gerespecteerd flamencozangeres, die langzaam maar zeker de balans terug weet te vinden, daarbij getroost door de muziek.

Solo is een verhaal over rouw en verdriet, maar ook over liefde, vriendschap en muziek. In de loop van het verhaal lijk je Luna persoonlijk te leren kennen en bij het dichtslaan van het boek heb je er een goede vriendin bij.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, maar ook te bestellen via onderstaande link:

Meer lezen?

Het feest van de bok cover

10 Beste romans uit de Spaanstalige wereld van deze eeuw

Welk Spaans of Latijns-Amerikaans boek mag je niet missen? Maarten Steenmeijer, Spanjekenner, hoogleraar Spaanse taal- en letterkunde en recensent voor de Volkskrant, koos de beste romans van deze eeuw*. Een heerlijke top 10 van Spaanstalige boeken om de winter door te komen!