Sobrasada een typische worst uit Mallorca en niet uit de plaatselijke supermarkten weg te denken. Sobrasada is te vergelijken met onze filet americain. Een zachte smeerbare structuur, maar met de looks van een rauwe gedroogde worst.

De worst is gemaakt van gemalen varkensvlees, zout, zwarte peper en gemengd met twee soorten paprikapoeder: dulce en picante, oftewel zoet en gekruid. Deze specerijen zorgen voor de intense kleur van de zachte worst. Er zijn makers die er ook cayennepeper aan toevoegen. Vervolgens wordt het mengsel in een varkensdarm geperst en opgehangen aan een paal tot het opgedroogd is en uitgehard. Er zijn verschillende soorten sobrasada afhankelijk van de soort varkensblaas.

Tijdens feesten op Mallorca neemt iedereen zelfgemaakte sobrasada mee om uit te delen aan vrienden en – als je geluk hebt – toeristen. Families hebben vaak een geheim recept en dus een eigen variatie op de worst. In Nederland is sobrasada niet te vinden in de supermarkt,  maar probeer het eens bij een Spaanse delicatessenzaak of online. De naam ‘sobrasada’ komt vermoedelijk van een Italiaanse techniek voor het maken van worsten: ‘sopressa’, afkomstig van het eiland Sicilië. In het Mallorcaans is het ‘sobrassada’.

Wij hebben twee heerlijke gerechten met sobrasada die de moeite waard zijn uit te proberen en zo op tafel staan!

Judías verdes con sobrasada y almendras (Snijbonen met sobrasada en amandelen)Gerecht met sobrasada worst

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • Olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook gehakt
  • 400 gram verse snijbonen in stukjes gesneden
  • 100 gram sobrasada in stukjes gesneden
  • 100 gram amandelschaafsel

Bereiding
Kook de snijbonen in 10 minuten beetgaar. Bak intussen de knoflook even aan in een beetje olijfolie, voeg de stukjes sobrasada en daarna het amandelschaafsel toe. Bak ze al roerend tot de sobrasada uiteenvalt. Zet 4 bordjes en een bakring klaar. Laat de boontjes goed uitlekken, zet de bakring op een bordje en schep er 1/4 van de boontjes in. Schep daar 1/4 van het sobrasadamengsel op en haal de bakring weg. Maak de overige 3 bordjes net zo.

 

Gerecht met sobrasadaCanapés de sobrasada y huevo de codorniz (stukjes brood met sobrasada en kwartelei)

Ingrediënten (voor 4-6 personen) 

  • 1 stokbrood
  • 150 gram sobrasada
  • 12 kwarteleitjes

Bereiding
Snijd twaalf stukjes van het stokbrood en rooster ze in een paninigrill of tosti-ijzer. Besmeer ze met sobrasada. Bak de kwarteleitjes en garneer de canapés met de eitjes. Een heel simpel recept maar o zo lekker bij de borrel met een goede Spaanse wijn.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com