vrouw met mondkapje op in Madrid

Nadat Catalonië vorige week als eerste een mondkapjesplicht invoerde, volgen ook andere Spaanse regio’s. Inmiddels moet je zowel binnen als buiten in het openbaar ook een mondkapje op als je op de Balearen bent, in Extremadura, Andalusië, Galicië, Baskenland, La Rioja en Navarra en Aragón. 

De maatregel wordt niet zozeer genomen omdat er in al deze regio’s sprake is van een alarmerend aantal Covid19-besmettingen of doden als gevolg van de coronacrisis, maar met name om uitbraken zoals die zich voordeden in Galicië en Lérida, te vermijden.

Wanneer moet je een mondkapje op in Spanje?

Concreet ben je verplicht om een mondkapje te dragen als je de deur uitgaat en je op openbaar terrein begeeft. Je mag je mondmasker afzetten als je iets gaat eten of drinken (zowel binnen als buiten), als je aan het sporten bent en als je naar het strand gaat. Kinderen onder de zes jaar hoeven geen mondkapje te dragen.

Ook toeristen moeten zich aan de maatregel houden. Als je geen mondkapje op hebt zonder geldige reden, kun je hiervoor een boete krijgen. In Spanje zijn mondkapjes op dit moment overal verkrijgbaar.

Wie naar Spanje reist hoeft niet bang te zijn. Op dit moment is de situatie onder controle en zijn de risico’s gelijk aan die in andere delen van Europa, waaronder Nederland.