Update 20 augustus 2022

Mondkapjes zijn in Spanje nog steeds verplicht in het openbaar vervoer en in gezondheidscentra. Dus vergeet je mondkapje niet als je in het vliegtuig stapt. Wij vlogen in augustus 2022 met Ryanair vanaf Amsterdam naar Málaga en alle passagiers die geen mondkapje bij zich hadden mochten niet het vliegtuig in. Gelukkig zijn er dan meestal andere passagiers die wel een extra mondkapje bij zich hebben, maar om stress te voorkomen, neem het mee! Hoewel ze streng waren bij de controle had in het vliegtuig niemand een mondkapje op overigens. Ook op de Spaanse luchthavens werd in augustus 2022 meestal geen mondkapje gedragen. Bij onze terugvlucht met Iberia moest wel iedereen zijn mondkapje ophouden en iedereen deed dat ook zonder morren. Zorg ervoor dat je er ook in Spanje altijd eentje bij je hebt. Want ook als je een taxi neemt is het verplicht. Wij  stapten in een taxi zonder mondkapje en hielden een sjaal voor onze mond. Maar de chauffeur waarschuwde: als we worden aangehouden is de boete voor jullie eigen rekening. Ook als je iets simpels als een tandenborstel of paracetamol haalt in een apotheek moet je in Spanje nog steeds een mondkapje op. Op veel plekken, zoals in de metro van Madrid, lappen mensen de mondkapjesplicht aan hun laars. Maar dat is niet helemaal zonder risico, want het niet dragen van een mondkapje kan je een boete van 100 euro opleveren,

Dit artikel is geschreven door de redactie van het tijdschrift ESPANJE! Wil je meer handige Spanjetips van ons? Abonneer je dan hier en mis niks meer.

 

Update – 10 juli 2022

Er gaan steeds meer stemmen op in Spanje om het mondkapje weer in te voeren omdat het aantal besmettingen met corona weer toeneemt. Op dit moment zijn er ruim 545.000 besmettingen in Spanje en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. De minister van gezondheid van Andalusië, Jesus Aguirre, zei donderdag bij de presentatie van rookvrije stranden in Estepona dat je in geval van twijfel beter altijd een mondkapje kunt dragen. In een artikel in The Olive Press benadrukte hij dat vooral mensen in het OV en mensen met milde klachten een mondkapje zouden moeten dragen. De Andalusische regering, de Junta, kan dat echter niet verplichten, want daar gaat de centrale regering over.

Juan Antonio Sanz Salanova, de woordvoerder van de Sociedad Española de Medicina Preventiva, Salud Pública e Higiene (SEMPSPH), zei tegen de Spaanse tv-zender RTVE dat de mondkapjesplicht wat hem betreft weer wordt ingevoerd om de groei van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen. Andere gezondheidsdeskundigen benadrukken in hetzelfde artikel dat het advies om bij twijfel een mondkapje te dragen nooit van tafel is geweest. Catalonië en de regio Madrid hebben hun inwoners ook opgeroepen om weer een mondkapje te gebruiken in binnenruimtes, zoals je kunt lezen in dit artikel. Als je in Spanje bent en twijfelt omdat je iedereen met een mondkapje ziet: het is dus niet verplicht, maar slechts een advies. Het is overigens wel verplicht om in Spanje een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in gezondheidscentra zoals apotheken en ziekenhuizen.

 

Espanje aanbieding

 

Update 6 april 2022

De mondkapjesplicht in binnenruimtes wordt na Pasen opgeheven. Minister van Volksgezondheid Carolina Darias kondigde vanmiddag aan dat dit het besluit is dat zij, na overleg met de regiopresidenten vandaag, aan de volgende ministerraad zal voorleggen. Die eerstvolgende ministerraad is op 19 april, want volgende week is het Semana Santa en wordt er niet vergaderd. Het besluit gaat waarschijnlijk 20 of 21 april in. Op een aantal plekken blijven de mondmaskers waarschijnlijk verplicht zoals in het openbaar vervoer, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Op scholen verdwijnen ze nu echter wel helemaal. De overheid doet nog wel een beroep op het gezond verstand en raadt aan het kapje te gebruiken in risicosituaties: als er veel mensen bij elkaar zijn en geen afstand kan worden gehouden, en bij de omgang met kwetsbaren.

Update 10 februari 2022

Vanaf vandaag komt er een einde aan de mondkapjesplicht in de openlucht in Spanje. Er zal ook geen mondkapjesplicht meer gelden voor alle schoolkinderen tijdens de pauze op de speelplaats. Het dragen van het mondkapje wordt nog wel geadviseerd  maar is niet meer verplicht. In Spanje is het mondkapje nog wel verplicht in binnenruimtes. Tijdens grote evenementen in de buitenlucht waarbij niet 1,5 meter afstand kan worden gehouden, blijft het mondkapje wel verplicht. De regering neemt deze beslissing vanwege de dalende besmettings- ziekenhuis en IC-cijfers.  Sinds 24 december 2021 was het in Spanje weer verplicht om in buitenruimtes een mascarilla te dragen vanwege de opkomst van de omicronvariant.

 

UPDATE 18 juni 2021 

Het mondmasker is vanaf 26 juni niet meer verplicht op straat in Spanje. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez vrijdag bekendgemaakt. De maatregel moet aanstaande donderdag nog wel worden goedgekeurd door een buitengewone ministerraad. “Dit zal het laatste weekend zijn met maskers in buitenruimtes”, zei de president op een bijeenkomst in Barcelona. Voorwaarde is wel dat de veilige afstand tot andere mensen kan worden gehandhaafd. Catalonië, Valencia, Murcia, Castilla-La Mancha, Galicië, Madrid, Aragon, de Balearen en Baskenland zijn voor afschaffing. Navarra, Extremadura, Andalusië, Cantabrië en Castilla y Léon hebben echter hun bedenkingen over de afschaffing van het mondkapjesgebruik in de buitenlucht.  De Spaanse regering wil de komende dagen gebruiken om ook die regio’ste overtuigen.  Er werd eerder deze maand ook al gezinspeeld op afschaffing maar nooit zo concreet als deze keer. Zie ook het bericht van 1 juni onder de foto.

Zin in Spanje? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Bestel ‘m hier.

vrouw met mondkapje op in Madrid

1 juni 2021 – Het ziet ernaar uit dat de strenge mondkapjesplicht in Spanje binnenkort wordt opgeheven. Fernando Simón, de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (CCAES), zeg maar de Spaanse Jaap van Dissel, verwacht dat Spanje over niet meer dan en maand adiós kan zeggen tegen de mondkapjesplicht. Voorwaarde is wel dat er nog anderhalve meter afstand wordt bewaard.

‘Als de ontwikkelingen zo doorgaan en de mensen zich ervan bewust zijn dat de controlemaatregelen nog een tijdje moeten worden gehandhaafd, denk ik dat het haalbaar zou kunnen zijn dat tussen half en eind juni, of hoogstwaarschijnlijk begin juli, het masker in open ruimtes niet meer nodig zal zijn,’ zei hij maandag. Simón pleit ervoor om de mondkapjesplicht in heel het land af te schaffen, hoewel de epidemiologische verschillen nog groot zijn. Zo is de incidentie in Valencia slechts 34,7/100.000/14 dagen, terwijl het Baskenland kampt met een veelvoud van 196/100.000/14 dagen (zie rapport). Het tweewekelijkse gemiddeld van heel Spanje is nu 121/100.000. Ter vergelijking: het tweewekelijkse gemiddelde van Nederland was van 11 t/m 25 mei met 349 bijna drie keer zo hoog, zoals blijkt uit de rapporten van het RIVM.

 

Balearen en Andalusië zijn tegen

De Spaanse regering en de autonome gemeenschappen zijn inmiddels in gesprek over de afschaffing van de mondkapjesplicht. Hoewel er verschillende opvattingen over zijn, waarbij sommige gebieden voorstander zijn van versoepeling en andere nog even willen wachten, zijn ze het er allemaal over eens  dat er op korte termijn een besluit over moet worden genomen. De president van de regio Castilla-la Mancha, Emiliano García-Page, was de eerste die het debat maandag opende. ‘We zijn vastbesloten om een einde te maken aan het dragen van mondmaskers in de open ruimte,’ zei hij. Zijn woorden kregen veel bijval. Catalonië zal de komende weken over de maatregel debatteren. Andalusië en de Balearen daarentegen zijn voorlopig tegen afschaffing van de mondkapjesplicht. ‘Zo lang we in Andalusië de coronapandemie niet duidelijk hebben overwonnen, moet het mondmasker binnen en buiten worden gedragen’, zo zei de Andalusische minister van gezondheid Jesús Aguirre.

Kijk voor meer informatie  over de cijfers op de website van het European Centre for Disease Prevention and Control

Zin in Spanje? Lees dan ESPANJE! MAGAZINE. Bestel ‘m hier.