Met de enorme hoeveelheid festivals en concerten op prachtige locaties doet Spanje een van zijn bekendste woorden eer aan, fiesta. Van piepkleine lokale feestjes tot gigantische meerdaagse evenementen met grote internationale acts: het aanbod is enorm gevarieerd. ESPANJE!-muziekrecensent Luna Zegers zette de mooiste lente- en zomerfestivals op een rij.

Spanje heeft een aantal macrofestivals, waarvan Arenal Sound in Burriana (Castellón) en het Medusa Sunbeach Festival (Valencia in 2023 met o.a. David Guetta) de meeste bezoekers trekken: rond de 300.000 aanwezigen uit heel Spanje, maar ook steeds meer uit het buitenland. Dat is ook het geval bij Primavera Sound in Barcelona (in 2023 met o.a. Rosalía, Depeche Mode, Måneskin en de Pet Shop Boys).  Een stevige 7% van het publiek van dit gigantische festival, met een brede line-up van onder andere rock, indie, pop en urban, is afkomstig uit Nederland, aldus zegsvrouw Marta. Barcelona biedt verder gedurende de hele zomer een programmering van grote internationale namen tijdens het Pedralbes-festival in de prachtige gelijknamige tuinen, plus het op elektronische muziek gerichte Sonar, ook een grote speler op festivalgebied.

 

Drie keer Madrid

Madrid doet qua aanbod natuurlijk niet onder voor Barcelona. Het kolossale Mad Cool Festival, met een veelheid aan internationale artiesten, is van stadionformaat. Daarnaast kun je heel juni en juli genieten van het gevarieerde programma van de Noches del Botánico in de botanische tuinen van Alfonso XIII, of in een wat bescheidener setting opgaan in livemuziek tijdens Tomavistas, een festival dat zich presenteert als eco en family friendly, met een line-up van opkomende Spaanse artiesten.

Rockende chef-koks

In de Rías Baixas vindt in de voormalige Fábrica Azucreira de Portas in Caldas de Reis (Pontevedra) het PortAmérica festival plaats, dat als doel heeft om muziek het verbindende element te laten zijn tussen cultuur, ontspanning en gastronomie. Muzikaal gezien wil dit festival ‘nieuwe wegen vinden voor economische en sociale vooruitgang aan beide zijden van de Atlantische Oceaan’ door de banden tussen Europa en Latijns-Amerika te versterken. Onderdeel is het gastronomische evenement Showrocking: internationaal gerenommeerde chef-koks ontmoeten elkaar en laten de bezoekers genieten van pinchos die zij speciaal voor het festival creëren.

Dit artikel werd in juli 2022 gepubliceerd in het tijdschrift ESPANJE! Wil je het artikel teruglezen en meer van dit soort tips? KLIK DAN HIER!

 

Muziek met een doel

Klein maar fijn is El Bosque Sonoro in Mozota (Zaragoza). Op een open plek in het bos, tussen de weelderige vegetatie van iepen, populieren en wilgen en met op de achtergrond het ruisen van de río Huerva, gaan livemuziek en gastronomie hand in hand. Dit festival zet zich in voor natuurbescherming, o.a. door voor elk verkocht entreekaartje een boom te planten. Het festival is een initiatief van de dorpsvereniging om werkgelegenheid te creëren voor de zestig inwoners en zo de ontvolking tegen te gaan. En dat kan prima samengaan met pasarlo bien haciendo lo que nos gusta, aldus de organisatie.

Ook voor kinderen

Mugacu Fest vindt plaats tegen de achtergrond van de ruinas van de Iglesia de San Pedro in Viana (Navarra). Op dit festival worden wijnproeverijen en culturele activiteiten gecombineerd met het beste van de indie-muziekscene en Spaanse pop-rockbands. Naast de muzikale optredens biedt het festival proeverijen, tentoonstellingen, lezingen, films, theater en rondleidingen. Ook biedt het festival gratis activiteiten aan gezinnen, met de intentie om kinderen kennis te laten maken met de wereld van podiumkunsten en muziek.

Liveacts & legendes

Een kleinschalig festival met muziek en arte independiente is Observatorio in het natuurgebied van Balboa (León). Bij dit evenement is livemuziek even belangrijk als de aandacht die de organisatie vraagt voor het materiële en immateriële erfgoed van El Bierzo en de bewoners van dit indrukwekkende bergachtige gebied. Van dorpslegendes tot kastanjerecepten en van anekdotes van inwoners tot een interactieve kaart van de regio: dit festival biedt inzicht in de ziel en de geschiedenis van Balboa en zijn bevolking. Het streven is om zo een duurzaam ‘web’ te creëren waarmee het erfgoed van de vallei wordt behouden.

Flamenco in kastelen

Op verschillende bijzondere locaties in provincie Cádiz vindt de Bienal de flamenco de Cádiz, Jerez y los Puertos plaats. Tuinen en kastelen zijn het decor voor optredens van bekende en minder bekende namen uit de flamenco, zoals in de Jardines del Museo de Atalaya (Jerez de la Frontera), het Castillo de San Romualdo (San Fernando), het Castillo de San Marcos (El Puerto de Santa María), de Claustros del Museo Municipal (Algeciras) en de Baluarte de los Mártires (Cádiz). Ook biedt het festival een podium aan jong talent uit de regio met een aantal presentaties van opkomende flamencoartiesten.

 Vrolijke verkleedpartij

‘Het enige festival ter wereld waar bands naar het publiek komen kijken’ is de slogan waarmee Canela Party in Torremolinos (Málaga) zichzelf met trots en Andalusisch gevoel voor humor profileert. Dit festival is een begrip onder kenners omdat het publiek zich traditiegetrouw verkleedt en daar evenveel werk van maakt als men in Cádiz doet voor de viering van carnaval. De eerste festivaldag is gratis toegankelijk en heeft een programmering voor alle leeftijden. Vergeet je disfraz niet!

Magie in Mérida

Het imposante Teatro Romano van Mérida (Badajoz) is het aantrekkelijke decor voor een reeks concerten van het Stone & Music Festival. Een maand lang kun je kiezen uit een programmering waarin plaats is voor een brede waaier aan muziekstijlen, waaronder spaanse copla, klassieke liederen, popmuziek en indiebands. In 2023 staan onder andere Juanes en David Bisbal op het programma. Alleen al het uitzicht vanaf de trappen van het amfitheater op de eeuwenoude stenen, een monument met meer dan tweeduizend jaar geschiedenis dat is uitgeroepen tot werelderfgoed, doet je realiseren dat Spanje magische plekken in overvloed heeft.