We zijn wijnliefhebbers, mijn man en ik. De afgelopen jaren hebben we veel bodega’s in de bekendere wijngebieden van Spanje bezocht en dit jaar besloten we om de minder bekende wijnkelders van Asturië aan te doen. Misschien denk je bij Asturië niet zo gauw aan wijn, toch is het de bakermat van de sidra (cider) en sinds 2011 heeft de wijnregio van Asturië de felbegeerde “Denominación de Origen Protegida (DOP) Cangas”.

De vallei van de gemeente Cangas de Narcea ligt in het zuidwesten van Asturië en op zo’n 1,5 uur rijden van ons appartement. De eerste verrassing van dit wijngebied was de temperatuur. Wat was het er heerlijk warm! De vallei blijkt een zogenaamd microklimaat te hebben, en het is er al gauw een aantal graden warmer dan in Luanco waar we vandaan kwamen.

De wijntoeristen worden hier nog niet met bussen tegelijk rondgeleid en de eigenaren van de bodega’s waren stuk voor stuk enthousiast toen we ineens voor hun deur stonden. Ze zien weinig toeristen en al zeker geen Nederlanders die ook nog eens Spaans spreken. De bodega’s zijn niet talrijk en ze zijn ook niet groot, maar we werden met alle egards ontvangen. Alles werd tot in detail uitgelegd en de ene na de andere fles wijn werd geopend. ‘Deze moet je ook nog proeven, en vergelijk die druif dan eens met deze’. We werden zelfs meegenomen, de steile berghellingen op, waar de wijnstokken staan. Voor wie er meer over wil weten heeft Cangas de Narcea heeft ook een leuk, klein wijnmuseum want in de regio wordt al sinds voor 1850 wijn gemaakt. Het was een bijzondere ervaring in een prachtig wijngebied en we gaan zeker nog een keer terug.

Nathalie Jacobs heeft zeven jaar in Salamanca gewoond. Ze woont weer in Nederland en komt sinds 2005 meerdere keren per jaar in Asturië, waar ze samen met haar man een appartement heeft. Ze is werkzaam als uitgever bij een wetenschappelijke uitgeverij en komt voor haar werk ook regelmatig in Spanje.