Vanaf 14 oktober 2022 ligt de herfsteditie van ESPANJE!  in de winkel. Boordevol mooie verhalen over Spanje en de Spaanse cultuur. Je kunt ‘m hier ook bestellen. We bezochten o.a. Catalonië, Baskenland, Málaga, La Palma, liepen de Camino de Santiago, en deden mee aan Moros y Cristianos in de regio Valencia. Hieronder lees je er meer over. Nog voordeliger dan een losse editie is een abonnement. Voor €24,95 ontvang je vijf edities inclusief de huidige editie. Dat is slechts €4,99 per editie, een totale korting van €10 op de winkelprijs. Bovendien krijg je dan ook een jaar lang de digitale editie ter waarde van €18 en kun je ESPANJE! overal lezen. Je kunt je abonnement hier afsluiten. 

In de najaarseditie (4 2022) van ESPANJE! onder andere

Game of Thrones in Baskenland

Baskenland is vooral bekend vanwege het Guggenheim Museum in Bilbao en de sterrenrestaurants en pinchosbarretjes van San Sebastián. Tussen deze twee steden gaat in de provincie Gipuzkoa een wondere wereld schuil vol verborgen baaien waar de flyschstranden en rotsen je terugvoeren naar een ver verleden. Dit is met stip een van de favoriete bestemmingen van onze hoofdredacteur Marjan Terpstra.

 

 

Roadtrip door Catalonië

Over bochtige, verlaten wegen, dwars door indrukwekkende natuur en glooiende wijnvelden. Langs pittoreske dorpjes, imposante bouwwerken en charmante badplaatsen. Samen met haar gezin reed Annebeth Vis het eerste deel van de Grand Tour van Catalunya. Van haar eigen woonplaats Barcelona naar de zuidelijk gelegen stad Tarragona.

 

Camino de Santiago: Populairder dan ooit

In 1998 werd de de Camino de Santiago gelopen door zo’n 30.000 pelgrims, in de eerste negen maanden van 2022 waren dat er al meer dan 350.000. Schrijver Huib Afman liep een combinatie van de Camino Aragonés en de befaamde Camino Francés en geeft tips.

Isla bonita: La Palma

Prachtige stadjes, schitterende wandelroutes en exotische planten. La Palma heeft veel meer te bieden dan de vorig jaar door lava en as bedekte landschappen. Niet voor niets wordt dit Canarische eiland La Isla Bonita genoemd. Nu het hier rustiger is, is het misschien juist wel dé tijd om te gaan.

Kamperen in de wijngaarden van Ribera del Duero

Een camping runnen in het buitenland? Het is voor veel mensen een droom. Deze droom kwam uit voor Lisanne van Duijn, die als 31-jarige een camping beheert in de wijnstreek Ribera del Duero. Ze geeft volop tips om deze wijnstreek te ontdekken. En bovendien kun je een week op haar Camping Riberduero winnen door mee te doen aan onze prijsvraag.

 

Meefeesten met Moros y cristianos

Overal in de provincies Alicante, Murcia en Valencia wordt Moros y Cristianos groots gevierd met optochten, toneelspel, lekker eten en concerten. Maar er kan er maar een de grootste zijn. En dat is Villena. Daar lopen elk jaar meer dan twaalfduizend mensen mee in de parades. Een van hen is de Nederlander Feike Veldman en wij mochten met hem mee. Maar wat vieren ze eigenlijk en waarom?

Het Joodse verleden van het Alhambra

Waarom bevindt zich midden in het Alhambra de leeuwenfontein, het symbool van het jodendom? We weten wel veel over de laatste sultan van Granada, Boabdil, die in 1492 de sleutels van het Alhambra moest overhandigen aan de katholieke koningen. Veel minder bekend is dat in 1492 alle joden Spanje uit moesten. Het decreet werd getekend in het hart van het Alhambra, in de Gezantenzaal. In dit tweede deel van onze serie over het Alhambra ontdekken we het joodse verleden van de stad en het paleis.

 

   En verder onder andere

  •  Krachtige straatkunst aan de rafelrand van Málaga
  •  Reis Picasso achterna, van Málaga, via Madrid en A Coruña naar Catalonië
  •  Interview met de nieuwe ambassadeur Roel Nieuwenkamp, de opvolger van Jan Versteeg
  •  Wat dreef de Spaanse veldheer Alva? Wilde hij de dood van zijn vader wreken?
  • Muziektips Van Luna Zegers
  • Boekentips van onze Spanjespecialisten
  • Tips voor Spaanse films, dans, toneel en concerten