11 september 2023 – Extraño forma de Vida of Strange Way of Life is de tweede Engelstalige korte speelfilm van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Hoewel de film slechts 30 minuten duurt, ging op Cannes wel de rode loper voor Almodóvar uit. En terecht, want deze film is een échte film, een cowboyfilm nog wel, maar dan een waarin de macho’s verliefd op elkaar worden. En na dat half uur kun je gerust nog een half uur napraten over wat je allemaal gezien hebt. 

Strange way of life

Extraño forma de Vida is een wonderlijke mix van thema’s en culturen. In de film wordt Engels gesproken, maar de opnames zijn gemaakt in de woestijn van Almería waar ook diverse beroemde Amerikaanse westerns zijn gedraaid zoals A Fistful of Dollars (1964) en For a Few Dollars More (1965) van Sergio Leone met Clint Eastwood in de hoofdrol. De kleding van de cowboys is het werk van Yves Saint Laurent, die de film ook sponsorde. En het begint allemaal met de prachtige titelsong, de fado Estranha Forma de Vida van Amalia Rodrigues gezongen door de ijle stem van Caetano Veloso over een ‘onafhankelijk hart’ dat zich ‘verloren voelt tussen de mensen’.

 

Que estranha forma de vida

Vive este meu coração vive de vida perdida

Que lhe daria um cordão

Que estranha forma de vida

Coração independente

Coração que eu não comando

Vives perdido entre a gente

 

 

Cowboyliefde

Dan verschijnt Silva, gespeeld door de Chileense acteur Pedro Pascal. Hij gaat op bezoek bij sheriff Jake (een rol van de Amerikaan Ethan Hawke). Het is 25 jaar geleden dat ze als cowboys samen avonturen beleefden en samen in bed belandden. Daarna leidde ieder zijn eigen leven. Silva zegt dat hij zijn oude vriend weer wilde zien, maar Jake vermoedt dat de moord op zijn schoonzus er iets mee te maken heeft. Silva’s zoon zou betrokken zijn bij deze misdaad. Desondanks nodigt hij hem uit om te komen eten. Wellicht om erachter te komen waar zijn zoon zich schuilhoudt. Maar net als 25 jaar geleden loopt de boel na een paar glazen rode wijn weer volledig uit de hand en belanden ze weer samen in bed. Strange Way of Life is waarschijnlijk wel de eerste western waarin twee cowboys zich aankleden na de liefde bedreven te hebben, het bed opmaken en hun kleren netjes in de lades opbergen terwijl ze hun gevoelens verbaal blootleggen. Als Silva terugkeert naar zijn huis in de woestijn, heeft hij niet door dat hij wordt gevolgd door Jake, wiens eergevoel als zwager en sheriff sterker blijkt dan zijn erotische gevoelens voor Silva. Uiteindelijk moet Silva een keuze maken: komt hij op voor zijn zoon of voor gerechtigheid en zijn liefde voor Jake? Het levert een spannende pistoolscène op.

Liefde en verlangen

Samen met Ethan Hawke ontving Almodóvar in Cannes een minutenlang applaus voor deze film, tot zijn eigen grote opluchting. ‘Er is altijd onzekerheid als je een film ziet met duizend mensen. Je let op hoe ze ademen: het is opwindend en maakt je onzeker,’ zei de regisseur in een interview met de Spaanse tv-zender RTVE. Opvallend is dat Almodóvar niet langer bang is om in het Engels te filmen. Hij maakte in 2020 al The Human Voice met Tilda Swinton en treft nu voorbereidingen voor zijn eerste lange Engelstalige speelfilm, opgenomen in New York aldus RTVE. In het interview met de Spaanse tv-zender legt hij uit dat Strange Way of Life uiteindelijk gaat over liefde en verlangen. Aan het einde stelt Silva de vraag hoe het leven zou zijn geweest als ze als twee cowboys het leven hadden gedeeld. Het antwoord luidt volgens Silva en Almodóvar: er voor iemand zijn, wederzijds zorgen voor elkaar. Almodóvar: ‘Er zijn niet zoveel films over verlangens tussen volwassen mannen. Ze zijn bijna naakt omdat ze net uit bed komen, maar het gaat vooral om de naaktheid van woorden over wat er zojuist tussen hen is gebeurd. Dat trok me aan: twee oude cowboys in zo’n mannelijk genre. Ik vond het leuk om een situatie te creëren die ik nog nooit in dit genre had gezien.

Wil je meer tips voor Spaanse films? Lees dan ook het mooie SPANJE-magazine ESPANJE! BESTEL ESPANJE HIER.

 

Uitgeholde vrijheid

Het valt op de Pedro Almodóvar nogal voorzichtig is in deze film. Het is geen hardcore gayfilm geworden. De mannen hebben gevoelens voor elkaar, maar die ontstaan op een wilde avond met drie vrouwen nadat er eerst heel veel drank naar binnen is gegaan. En alleen drank kan dat gevoel volgens Silva ook weer terugbrengen. Almodóvar ziet dat de tijden ook zijn veranderd, dat de wereld preutser is geworden. ‘Ik denk dat er nu minder vrijheid is dan in de jaren tachtig,’ zegt hij in het interview met RTVE. ‘Het lijkt me een feit. Ook nu zou ik zonder aarzeling Entre Tinieblas (over een nonnenklooster vol seks & drugs uit 1982) maken, maar ik ben me ervan bewust dat ik problemen zou krijgen met distributeurs en vertoners. En er zouden een heleboel katholieken zijn die zouden zeggen dat het hun gevoelens kwetst. Destijds had ik echter geen enkel probleem, in de jaren tachtig gebeurde dat niet. Rechts bestond, maar de explosie van vrijheid was zo enorm en luidruchtig dat rechts zich terugtrok en besloot stil te blijven. Nu hebben ze een partij en veel stemmen. De vrijheid is uitgehold. Beïnvloedt het mij? Nee, want ik heb mijn zegje al gedaan. Sinds Julieta ben ik als verhalenverteller geïnteresseerd in soberdere, minder barokke verhalen.’

Wij mogen 3 x 2 kaartjes voor deze film weggeven. Mail voor 15 september 2023 naar mailespanje@gmail.com om kans te maken.