24 december 2021 – In heel Spanje is sinds vrijdag 24 december het dragen van een mondkapje door iedereen vanaf zes jaar weer verplicht, ook in de buitenlucht. Verder is ook de anderhalve meter verplichting weer van kracht. Het mondkapje moet altijd gedragen worden, binnen en buiten en ook op een terras, behalve als je eet of drinkt. Er zijn wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld als je op het strand bent en anderhalve eter afstand kunt houden, tijdens individuele sporten en tijdnes wandelingen in de natuur waarbij voldoende afstand van anderen is.

Gebruik coronapas in Spanje

In de verschillende regio’s zijn verschillende regels met betrekking tot gebruik van de QR-code, groepsgroottes etc. We noemen een paar voorbeelden die gelden in populaire toeristische regio’s.

In Andalusië (Costa del Sol) is de coronapas of een negatieve testuitslag verplicht tot 15 januari in de horeca, discotheken en clubs, ziekenhuizen en bejaardencentra. Voor ontvangst in huis gelden geen restricties. Op de Balearen is de coronapas ook verplicht in restaurants, bars en in het nachtleven. Ook mag er slechts een maximum aantal gasten worden binnengelaten. Op Mallorca en Menorca is de pas ook verplicht in accommodatie met gedeelde ruimtes. Op de Canarische Eilanden is het gebruik van de coronapas vrijwillig. Zonder coronapas geldt 75% capaciteit, met coronapas 100%. In Catalonië is de coronapas verplicht in o.a. horeca, clubs en sportscholen. Winkels, horeca en clubs mogen slechts deels worden bezet en in een groot aantal gemeenten (met meer dan 250 besmettingen per 100.000 mensen in de afgelopen zeven dagen) geldt een avondklok tussen 1 en 6 uur ’s nachts, ook in Barcelona. Ook mag je niet met meer dan tien mensen samenkomen. Clubs moeten sluiten. In Valencia (Costa Blanca) is de coronapas tot 31 januari verplicht in o.a. horeca, nachtleven en ziekenhuizen. Verder gelden er geen restricties. In de regio Madrid is de coronapas niet verplicht en gelden ook geen bezettingsrestricties. Wel is het verboden om te roken op een terras als je niet meer dan twee meter afstand kunt houden. In de regio Murcia geldt een coronapasverplichting in het nachtleven. In de horeca is pascontrole vrijwillig. In winkels, horeca en nachtleven geldt een maximale bezetting van 75 %.

Al deze gegevens zijn afkomstig van de website van de Spaanse tv. Hier vind je het complete overzicht met alle regio’s en een handig kaartje.