terrassen van restaurants op Plaça Reial in Barcelona

Het Spaanse ritme wijkt nogal af van wat wij gewend zijn. Als wij willen eten zijn de restaurants vaak dicht en bieden alleen tapas uitkomst. Om ten volle te genieten van je verblijf in Spanje raden we je echter aan om je aan te passen aan Spaanse tijden. Veel gezelliger en praktischer. En het Spaanse ritme heeft ook een functie: op het heetst van de dag zit je lekker binnen te eten, daarna kun je er tot een uur of tien ‘s avonds weer op uit trekken.

Hoe zit het dan precies met die Spaanse etenstijden? Het ontbijt (desayuno) eten ze als ze opstaan en is vaak simpel: cafe con leche en voor de kinderen melk of chocolademelk met wat toast, churros of koekjes. Veel Spanjaarden eten ook pan con tomate als ontbijt.

Sommigen nemen tussen 10 uur en 11.30 uur nog een tweede ontbijt, een almuerzo, dat meestal bestaat uit een bocadillo, een broodje met kaas (queso) of (jamón) of een croissantje. Om de lekkere trek tussendoor te stillen worden daarna soms nog wat tapas gegeten en om 14 uur is het tijd voor de warme lunch, de comida. Veel restaurants bieden een goedkoop lunchmenu aan, het menú del día dat bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht, brood, water of wijn en koffie.

Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze ‘maaltijd’ wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.

Dit artikel is geschreven door de redactie van het tijdschrift ESPANJE! Wil je meer leuke en handige Spanjetips van ons? Abonneer je dan hier en mis niks meer.