Hoewel reizen naar Spanje vanuit België en Nederland weer (beperkt) is toegestaan en je vanaf 9 mei weer vrij door Spanje kunt reizen, bestaan er nog wel een aantal beperkingen die door Spanje worden opgelegd. Gezien het hoge aantal besmettingen in Nederland en België in vergelijking met het aantal in Spanje, is de verwachting dat die voorlopig niet worden opgeheven. Testen vooraf en een gezondheidsverklaring met QR-code blijven dus benodigd en ja, daar wordt op gecontroleerd. Als je geen negatieve testuitslag bij je draagt kan je dat op een boete van €6000 komen te staan. De Belgische overheid zette de regels op een rij.

 

KIJK VOOR DE LAATSTE REISBEPALINGEN EN REGELS ALTIJD OP DE SITE VAN DE SPAANSE OVERHEID.

HIER WORDT PER LAND DUIDELIJK AANGEGEVEN WAT JE NODIG HEBT.

 

Spanje binnenkomen

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers die met het vliegtuig naar Spanje reizen op voorhand een FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Dit formulier kan ingevuld worden op deze website(externe link) op elk moment vóór het aanvatten van de reis. Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd. Indien u voor het werk naar Spanje reist, dient uw Belgische werkgever het BTA-formulier(This hyperlink opens a new window) in te vullen. Zo niet kan uw reis bij uw terugkeer naar België niet als een professionele reis beschouwd worden en is de kans groter dat u een quarantaine opgelegd zal worden.

Lees ook: onze tips voor het zoeken en boeken van een vakantie in Spanje.

Testen vooraf verplicht

Het is nu ook verplicht voor alle reizigers vanaf 6 jaar (ongeacht hun nationaliteit) afkomstig uit België en Nederland een PCR-,TMA- of LAMP-test te ondergaan maximum 72 uur vóór de aankomst in de (lucht)haven in Spanje. Het fysieke bewijs (= attest) van de negatieve test, opgesteld in het Spaans, Frans, Duits of Engels, moet voorgelegd worden bij aankomst in Spanje. Dit attest moet verplicht volgende gegevens bevatten: de volledige naam van de reiziger, het nummer van de identiteitskaart of het paspoort (moet identiek zijn aan het nummer dat gebruikt wordt om de QR-code aan te vragen!), de dag van de test, naam en contactgegevens van het centrum dat de analyse uitvoert, de gebruikte techniek en het negatieve resultaat.

U kan alle voorwaarden om af te reizen naar de Canarische Eilanden terugvinden op deze website van de regering van de Canarische Eilanden. Indien u gedurende de laatste twee weken in België of Nederland bent geweest en u reist af naar Galicië, dient u binnen de 24 uur na aankomst een formulier in te vullen op de website van de Galicische overheid (in het Spaans of Galicisch) of uw gegevens door te geven via het nummer +34 881 00 20 21.

Transit door Frankrijk: lees de huidige regels in het reisadvies voor Frankrijk.

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

Beperkende maatregelen in Spanje

Vanaf 9 mei is het opnieuw mogelijk zich te verplaatsen tussen Autonome Regio’s. Het zijn de Autonome Regio’s die bepalen welke restricties gelden op hun grondgebied.

Eén maatregel is van kracht op het gehele Spaanse grondgebied: het gebruik van een mondmasker is op openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, behalve in geval van:

  • ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker,
  • andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen),
  • gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen,
  • activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker,
  • overmacht of situatie van noodzaak.

Het gebruik van het masker is ook verplicht wanneer u de wagen deelt met personen met een ander woonadres.

Onder andere volgende restricties kunnen gelden in sommige Autonome Regio’s:

  1. Een avondklok;
  2. De sluiting van bepaalde zones of gemeentes voor niet-essentiële verplaatsingen;
  3. Beperkingen op bijeenkomsten.

Om alle concrete maatregelen te kennen die voor u van toepassing zijn, dient u zich dus te informeren bij uw Autonome Regio van bestemming. U kan in de lijst hieronder de website van elke Regio terugvinden:

Andalusië

Aragón

Asturias

Balearen

Baskenland

Canarische Eilanden(raadpleeg de kleurcode van de eilanden hier)

Cantabrië

Castilië en León

Castilië-La Mancha

Catalonië

Ceuta

Extremadura

Galicië

La Rioja

Autonome Regio Madrid 

Melilla

Murcia

Navarra

Autonome Regio Valencia