Het is woensdagavond in de Goede week voor Pasen, even voor middernacht. Op Plaça de la Immaculada in de Joodse wijk in Tortosa, krioelt het van de boetelingen. Mannen en vrouwen, verstopt onder kleurige gewaden met puntkappen. Gepraat wordt er niet op het plein. Hooguit gefluisterd en gewezen: Jij staat daar, de vlag moet hier en dat kruis daar.

Processó del Silenci

Ik schrik op van het geluid van de kerkklok in de toren van Sant Jaume de Remolins. Inwendig tel ik mee: één, twee, drie…. Na de twaalfde slag is het even doodstil. Stilte voor de storm. Elk broederschap wordt namelijk begeleidt door een drumband. Met het vertrek van de voorste groep boetelingen, slaat de voorste drumband er lustig op los. Staccato getrommel galmt door de donkere, verlaten straten: rakketakketak, rakketakketak, rakketakketak. Zo klinkt het vast in een oorlogsgebied.

Verraadsdag

De tweede paasprocessie in Tortosa is een stilteprocessie. De processie wordt gehouden ter nagedachtenis aan Jezus, die na het laatste avondmaal – een dag eerder – werd verraden door Judas, een van zijn discipelen. De reden dat Schortelwoensdag ook wel Verraadsdag wordt genoemd.

Angstaanjagend

Ik wist niet wat te verwachten van deze nachtelijke stilteprocessie, maar dat het zo indrukwekkend zou zijn. Met brandende toortsen, vlaggen en een levensgroot aan het kruis genageld heiligbeeld trekken de boetelingen door de straten van Tortosa. Heupwiegend, op het ritme van de drums. Onheilspellend en angstaanjagend.

Oorverdovende stilte

Om twee uur ’s nachts bereikt de Processo del Silenci letterlijk haar hoogtepunt op Plaça de l’Absis, achter kathedraal Santa Maria de Tortosa. De trappen rond het plein zien zwart van mannen, vrouwen én kinderen. Zelfs baby’s en peuters zijn getuige van deze bizarre nachtelijke parade. Die ook ik voor geen goud had willen missen.

De belangrijkste Paasprocessies Tortosa

Palmzondag
Zondag 25 maart – 20:00 uur – Processó de la Passió – Plaça de la Cinta

Witte Donderdag
Donderdag 29 maart – 00:00 uur – Processó del Silenci – Plaça de la Immaculada

Goede Vrijdag
Vrijdag 30 maart – 20:00 uur Processó del Sant Enterrament – Plaça de la Cinta

Petra Mathey Schouten is verliefd op Catalonië en met name de provincie Tarragona, waar ze sinds juli 2016 woont. Als journalist en travelblogger wil ze niet liever dan de liefde voor haar nieuwe thuisbasis delen. Op BonDiaTarragona.nl – Over LEVEN in Spanje, vind je insider reistips – uit en soms buiten de regio – blogt ze over avonturen, cultuurverschillen en emigratie-struggles en geeft ze in een maandelijks fotodagboek een kijkje in het Catalaanse leven van haar gezin.