Mensen lachen, mensen drinken, mensen eten, mensen dansen, mensen zingen, mensen vlaggen. Het is ver na middernacht, maar Tortosa is nog lang niet moe.

Festa del Renaixement

Het is dat mijn lief in juli 2013, tijdens onze vakantie in de provincie Tarragona, per ongeluk de verkeerde afslag neemt – na een bezoekje aan het prachtig gelegen Castell Miravet – anders waren we waarschijnlijk nooit in Tortosa terecht gekomen. Maar Lief reed verkeerd en zo belandden we die zomeravond op Festa del Renaixement en werden te midden van statige jonkvrouwen en stoere ridders op slag verliefd op de middeleeuwse stad aan de Ebro.

Terug in de tijd

Die zaterdagavond op een pleintje aan de voet van Castell de La Suda keken we onze ogen uit. Naar vreemde wezens met bizarre maskers die – gehuld in smerige vodden – een angstaanjagende dans dansten op middeleeuwse muziek. Naar varkens, die langzaam zwart kleurden op het spit. Naar een ganzenhoeder, die voorbij holde met in zijn kielzog een stuk of twintig witte waggelaars. Naar ridders die als volleerde acrobaten gekleurde vlaggen in de lucht hielden. Naar de als boomtak versierde elf die een verse Piña Colada voor ons fixte. Naar al die Spaanse kinderen die – ook al was het ver na middernacht – gillend van plezier rond renden en naar onze eigen meisjes, die met hun handjes in de lucht ‘nog een rondje’ joelden vanuit het hand gedraaide reuzenrad.

Toeval bestaat niet

Bizar hoe het leven loopt. Op een zomeravond in juli 2016 zaten we op hetzelfde stoepje te kijken naar onze dochters Marvy en Pip. Die nu niet in het reuzenrad zaten, maar in een met de hand aangedreven houten schommelboot. De meisjes gilden weer van plezier, ik nam een een slok van mijn verse Piña colada en zei tegen Lief: ‘Ik kan nog steeds niet bevatten dat wij hier nu wonen.’

Praktische informatie

WAT: Festa del Renaixement
WAAR: Tortosa
WANNEER: 20- 23 juli 2017
PRIJS: het festival is grotendeels gratis

Petra Mathey Schouten is verliefd op Catalonië en met name de provincie Tarragona, waar ze sinds juli 2016 woont. Als journalist en travelblogger wil ze niet liever dan de liefde voor haar nieuwe thuisbasis delen. Op BonDiaTarragona.nl – Over LEVEN in Spanje, vind je insider reistips – uit en soms buiten de regio – blogt ze over avonturen, cultuurverschillen en emigratie-struggles en geeft ze in een maandelijks fotodagboek een kijkje in het Catalaanse leven van haar gezin.

Lees alle berichten over:

blog
Catalonië
fiesta
locals
middeleeuwen
petra
renaixement
tarragona
tortosa