Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Als een dreunend hart galmt het over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Het pleintje achter de middeleeuwse muren loopt snel vol met mannen, vrouwen en kinderen in kleurige, vuurwerende pakken. De allerkleinsten dragen plastic brillen, handschoenen, monddoekjes en hoeden met duivelshoorntjes en zijn gewapend met hooivorken vol wasknijpers.

Vuurduiveltjes

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Vorken worden bij elkaar gestoken, rotjes aan de knijpers gehangen en aanstekers ontstoken. Rook, een hoop gespetter en geknal. Dansend gaan ze over het plein, de kleine vuurduivels van Montblanc, vervaarlijk zwaaiend met hun wapens.

Terug in de tijd

Die zaterdagavond op een pleintje aan de voet van Castell de La Suda keken we onze ogen uit. Naar vreemde wezens met bizarre maskers die – gehuld in smerige vodden – een angstaanjagende dans dansten op middeleeuwse muziek. Naar varkens, die langzaam zwart kleurden op het spit. Naar een ganzenhoeder, die voorbij holde met in zijn kielzog een stuk of twintig witte waggelaars. Naar ridders die als volleerde acrobaten gekleurde vlaggen in de lucht hielden. Naar de als boomtak versierde elf die een verse Piña Colada voor ons fixte. Naar al die Spaanse kinderen die – ook al was het ver na middernacht – gillend van plezier rond renden en naar onze eigen meisjes, die met hun handjes in de lucht ‘nog een rondje’ joelden vanuit het hand gedraaide reuzenrad.

Sterrenregen

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. De drumband gaat los. Gesis. Rook. Vuur. Eén van de gehoornde figuurtjes rent op ons af. Zijn vuurspuwende vork wild om zich heen zwaaiend. Een regen van sterretjes verlicht de donkere hemel. Met een hoge gil verstopt Marvy zich achter haar vader. Pip niet, zij staart met grote ogen naar het schouwspel. Ik duik nog net op tijd over haar heen. Strohoedjes en monddoekjes doen de rest.

Pas op voor de draak

Rom Bom Rom Bom Rom Bom, galmt het weer over Plaça Sant Marçal in Montblanc. Nu zijn de draken aan de beurt. De eerste is heel klein en schattig, nummer vijf groot en angstaanjagend. Aan de ijzeren pennen op hun kop, hangen trossen rotjes. Rom Bom, daar gaat de lont. Rom Bom, gespetter en gesis. Draakje slaat op hol en uit zijn bek en neus komt vuur…

Kindercorrefoc

Rom Bom Rom Bom Rom Bom. Daar gaan ze, door de smalle middeleeuwse straten. Duister en dreigend. Rook en kruitdamp als een dikke, verstikkende walm achterlatend. Hysterisch, bizar, fascinerend, spannend en bijzonder. En dit is nog maar de kindercorrefoc.

Wat is een correfoc?

  • Correfoc betekent letterlijk vuurloop.
  • Correfocs vinden voornamelijk plaats in de zomer tijdens de zogenaamde festa majors, de ‘grote feesten’ die in zo’n beetje elke Catalaanse plaats worden gevierd.
  • Colles de diables zijn groepen (vaak mannen en jongens) die verkleed als duivels met vuurwerk langs toeschouwers rennen of dansen op het ritme van de drum.
  • De eerste correfocs dateren uit de middeleeuwen. Sinds de jaren tachtig wordt deze Catalaanse traditie steeds populairder.
  • Correfocs zijn een superspektakel, te vergelijken met grote theatervoorstellingen. Draag tijdens een correfoc beschermende kleding (lange mouwen van katoen, hoedje, sjaal voor je gezicht en/of een (plastic) bril.

Praktische informatie

WAT: KinderCorrefoc is een onderdeel van het Festa Major Montblanc 2017
WAAR: Op de pleinen en in de straten van de oude binnenstad
START: Plaça Sant Marçal
TIJD: zaterdag 9 september 21:00 uur
TOEGANG: gratis

 

Petra Mathey Schouten is verliefd op Catalonië en met name de provincie Tarragona, waar ze sinds juli 2016 woont. Als journalist en travelblogger wil ze niet liever dan de liefde voor haar nieuwe thuisbasis delen. Op BonDiaTarragona.nl – Over LEVEN in Spanje, vind je insider reistips – uit en soms buiten de regio – blogt ze over avonturen, cultuurverschillen en emigratie-struggles en geeft ze in een maandelijks fotodagboek een kijkje in het Catalaanse leven van haar gezin.

Lees alle berichten over:

tarragona