In 2023 wordt de 50e sterfdag van Pablo Picasso herdacht met tientallen exposities in Spanje, Frankrijk en Nederland. Ook het Cobra Museum in Amstelveen besteedt aandacht aan de grote Spaanse meester met de tentoonstelling De andere Picasso – Terug naar de bron en de expositie Grenzeloos en vrij.

In De andere Picasso – Terug naar de bron belicht het Cobra Museum onbekendere aspecten van het werk van Picasso, zoals zijn samenwerking met componist Manuel de Falla en Les Ballets Russes, zijn liefde voor dans en theater, zijn kindertijd en zijn fascinatie voor literatuur en keramiek.

Bijna honderd werken van Picasso

De expositie werd samengesteld door de Spaanse gastcuratoren Helena Alonso en Óscar Carrascosa, die graag onbekende kanten tonen van kunstenaars en al helemaal van Picasso, die in 1881 werd geboren in Málaga, de stad waar zij wonen en werken. ‘Het is verbluffend wat Picasso heeft gemaakt met De Falla.’ Alonso wijst op de kostuumontwerpen die hij tekende, die in het Cobra Museum worden getoond naast een verfilming van het ballet. ‘Hiermee ging hij terug naar de traditie. Hij liet traditionele Spaanse kostuums maken, met een beetje fantasie overigens, want ze zijn niet allemaal waarheidsgetrouw.’ In totaal zijn er bijna honderd kunstwerken van Picasso te zien in het Cobra Museum, waaronder tekeningen, gravures en keramische werken, afkomstig uit zowel publieke als privécollecties. In de expositie Grenzeloos en vrij zijn werken van Pablo Picasso en Karel Appel en andere Cobrakunstenaars naast elkaar gehangen om te laten zien hoezeer Cobra werd beïnvloed door Picasso. Ook is er werk van Miró te zien. In de zomereditie van ESPANJE! kun je meer lezen over deze bijzondere exposities.

Kom naar de ESPANJE! Picassodag in het Cobra Museum

Speciaal voor de lezers organiseert het magazine ESPANJE! op vrijdag 15 september en zondag 17 september een rondleiding met gids met aansluitend wijn en tapas. Je bent van harte welkom! Het aantal plekken is beperkt, dus geef je snel op. Je kunt kaartjes reserveren door je naam, adres en het aantal deelnemers (maximaal 4) te mailen naar mailespanje@gmail.com. De rondleiding begint vrijdag 15 september om 16 uur en zondag 17 september om 15 uur. Vooraf kun je al op eigen gelegenheid het museum bezoeken en ook achteraf heb je op vrijdag nog drie uur de tijd. Op zondag sluit het museum om 17 uur.

Korting voor abonnees van ESPANJE!

Na de rondleiding is er een borrel in het Museumcafe waar je kunt napraten met de redactie van ESPANJE onder het genot van wijn en tapas. Deze speciale ESPANJE!-middag kost €29,50 per persoon voor abonnees van het tijdschrift ESPANJE en hun introducees. Heb je geen abonnement, dan betaal je €35 per persoon. Dat is inclusief entree, rondleiding, twee consumpties, tapasplank en goodiebag. Je kunt je kaartjes op de dag zelf afhalen bij de kassa. Vermeld bij aanmelding wel even of je wel of niet een  abonnement hebt op ESPANJE! Er is elke rondleiding slechts plek voor 16 personen en vol =vol, dus reserveer op tijd. Heb je nog geen abonnement? Dan kun je dat hier meteen regelen om ook korting te krijgen.