In mei komt de Spaanse klassiek gitarist José Manuel Dapena naar Nederland met het programma Platero y yo, een reeks concerten samen met een verteller. Het concert is geïnspireerd op het gelijknamige beroemde boek van de Spaanse Nobelprijswinnaar Juan Ramón Jiménez (1881-1958).
Dapena
In Platero y yo uit 1914 beschrijft Juan Ramón Jiménez op poëtische wijze het leven van de ezel Platero met zijn onafscheidelijke jonge vriend. Beroemd is de eerste alinea: ‘Platero is klein en heeft een dikke, zachte vacht; zo zacht dat je zou zeggen dat hij helemaal uit watten bestaat, dat hij binnenin geen botten heeft.’  In dit autobiografische werk beschrijft de schrijver de simpele schoonheid van het Andalusische  berglandschap en dorpsleven. Dapena treedt al meer dan een decennium op met dit programma.

Gitaarbewerking van het boek

Dapena wordt in Amsterdam bijgestaan door Victoria Ávila Navarro en in Eindhoven door Nellie van de Kruijs die teksten uit het boek voordragen. Hij speelt o.a. Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), die in 1960 een gitaarbewerking maakte van het verhaal over het ezeltje, maar ook werken van Enrique Granados (1867-1916) en Juan Durán (1960).

Pleitbezorger van Spaanse cultuur

José Manuel  Dapena maakte zijn debuut in Carnegie Hall in februari 2008 en trad  op tijdens gitaarfestivals over de hele wereld. Critici in de VS roemen hem als  ‘een getalenteerd gitarist en een artistiek pleitbezorger van de Spaanse cultuur (…) een geweldige Spaanse meester van de gitaar en een speler met ontroerende muzikaliteit.’ Onlangs nam hij twee cd’s op: Rincón mágico, de complete werken van Turina en Al pie de una guitarra, gitaarmuziek geïnspireerd op poëzie van Miguel Hernández. Het concert is een samenwerking met platenlabel Air Classical.

Ook voor niet-leden

De avonden vinden plaats bij twee Spaanse genootschappen van de Unión de Asociaciones Ibéricas e Iberoamericanas del Benelux, op 12 mei in Amsterdam bij de al sinds 1928 bestaande Asociación España – América-Española Amsterdam en op 16 mei in Eindhoven bij de Asociación Iberoamericana Eindhoven. Ook niet-leden zijn van harte welkom!

Informatie en kaartverkoop

Amsterdam op vrijdag 12 mei om 20:00 uur,.
Eindhoven op dinsdag 16 mei om 20:00 uur.
Meer informatie