Churros is een typisch Spaans gerecht. De churros worden in Spanje zelfs als ontbijt gegeten, samen met een kop koffie en dikke chocoladesaus waarin de churros rechtop blijven staan! En gedurende de kerstvakantie is het traditie dat Spaanse grootouders hun kleinkinderen meenemen voor ‘churros con chocolate’. De churro wordt ook wel de Spaanse donut of oliebol genoemd. In Spanje worden churros traditioneel gegeten met chocoladesaus maar je vindt ze ook met kaneelsuiker. ESPANJE! geeft je in dit recept een aantal opties.

Ingrediënten (5-6 personen)

Voor de churros
– 150 ml melk
– 150 ml water
– 150 gr bloem
– 150 gr boter
– 6 eieren
– snufje zout

Voor de afwerking
– 150 gr suiker
– 3 eetlepels kaneel

Voor de chocoladesaus
– 200 gr chocolade
– 150 ml melk

De churros bereiden

Churros
In een pan breng je de boter, melk en water aan de kook. Hier voeg je ook wat zout aan toe. Als dit kookt voeg je de bloem toe. Wat nu heel belangrijk is, is dat je blijft roeren zodat de bloem gaar kan worden. Meng de bloem net zo lang tot al het vloeibare is opgenomen en er een bal deeg ontstaat. Laat de bal deeg nog even een minuutje koken. Blijven roeren!.

Nu doe je het deeg in een kommetje en laat je deze een beetje afkoelen. Als het deeg iets is afgekoeld voeg je de eieren één voor één toe, dit doe je omdat anders het ei gaat stollen. Als je het ei hebt toegevoegd meng je het deeg tot het ei is opgenomen en doe je het volgende ei erbij.

Als je alle eieren hebt toegevoegd doe je het deeg in een spuitzak. Of pak 2 lepeltjes en laat het beslag in de kom, hierdoor krijg je churro balletjes

Verhit nu de olie tot 180*C.

Spuitzak: Spuit slierten deeg in de olie en laat ze goudbruin bakken.
Lepeltjes: Pak met de lepeltjes wat deeg uit de kom en schep dit in de olie, laat ook deze goudbruin bakken.

Als de churros goudbruin zijn, haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op keukenpapier.

Optie 1: Haal de churros door de suiker.
Optie 2: Hak de chocolade in stukjes en maak de melk warm. Voeg de warme melk toe zodat de chocolade gaat smelten.

Je kunt natuurlijk ook optie 1 en optie 2 allebei doen!

Serveer de churros op een bord met de chocoladesaus ernaast in een kommetje.

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com