Met dit recept maak je een lekkere Spaanse flan. Deze vanillepudding met een laagje karamel lijkt erg veel op crème brûlée. Dit recept is over het algemeen erg makkelijk, als je de karamel maar onder controle hebt! De flan wordt door heel Spanje geserveerd als dessert.  

Ingrediënten: (6 personen)

  • 300 gr suiker
  • 4 eieren
  • 800 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • Water

Bereiding:

Begin met het maken van de karamelsaus. Doe de 300 gr suiker in de pan met 5 eetlepels water, het pannetje draai je even rond zodat al het water over de suiker hebt verdeeld. Zet de suiker op een laag vuurtje aan en doe er nu niets mee. Na ongeveer 5 minuten wordt de suiker bruin. Zodra de suiker bruin begin je met het roeren met een garde, je mag nu niet stoppen met roeren, als de karamel nog donkerder is geworden haal je de pan van het vuur. Als de pan te lang op het vuur staat wordt de karamel zwart. Giet de karamel in een schaal en zet deze apart.

Nu gaan we de pudding maken. Schraap de vanillemerg uit het stokje en breng dit samen met de melk aan de kook. Roer dit goed door en haal van het vuur, laat het nu afkoelen. Als de vanillemelk is afgekoeld meng je de eieren erdoor.

Pak nu de schaal met karamel en giet het eiermengsel over de karamel. Voor je het eiermengsel over de karamel giet zeef je deze eerst. Dek de schaal af met aluminiumfolie of zet de schaal in het water in de oven. Bak de flan minimaal 60 minuten. Als je een sateprikker in de flan steekt moet deze er schoon uitkomen, dan is de flan goed. Laat de flan afkoelen en zet ze dan nog 2 uur in de koelkast opstijven.

Als je de flan gaat serveren haal je even een mesje langs de rand om de flan los te maken. Draai hierna de flan om op een bord en haal je de schaal eraf.

 

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com