24 juni 2021 –  Spanje is nog oranje, maar de ambassade in Madrid geeft gelukkig wel aan hoe je met het Digitale Corona Certificaat (DCC) naar Spanje kunt reizen. Als je gevaccineerd of (gratis) getest bent of recent besmet bent geweest ben je gewoon welkom in Spanje met je DCC. Hieronder lees je de informatie over het certificaat die gister op de Facebookpagina van de ambassade werd geplaatst.

Voor de Nederlanders geldt dat zij vanaf 24 juni hun DCC, dat op 1 juli in de EU wordt ingevoerd, kunnen uploaden in Corona-check app van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/…/coronabewijs-voor-reizen. Mocht u hier vragen over hebben, dan verzoeken we u deze te stellen via het contact center van Buitenlandse Zaken, via telefoonnummer +31 247 247 247, via whatsapp: +31 6 82 38 77 96 of per mail: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contactformulier.
Voor Nederlanders die zich in Spanje hebben laten vaccineren of testen, geldt dat zij het DCC via de Spaanse kanalen kunnen verkrijgen. U kunt dit doen via het volgende formulier: https://cvd.sanidad.gob.es/…/cvdcovid…/index.xhtml. Het certificaat wordt in Spanje door de zorgautoriteiten van de autonome regio’s afgegeven en in enkele daarvan wordt nog gewerkt aan de faciliteiten om het DCC beschikbaar te stellen. In sommige regio’s kunt u bijvoorbeeld al wel uw vaccinatie en herstelbewijs uploaden, maar nog geen testresultaten. Op deze kaart van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid kunt u zien wat er in uw regio op dit moment mogelijk is: https://www.mscbs.gob.es/…/alertasActual/nCov/ccd/ccaa.htm.
Voor het verkrijgen van het Spaanse DCC moet u in het bezit zijn van een digital certificaat of Cl@ve om u te identificeren. Dat kan best ingewikkeld zijn als u dat nog niet heeft. De ambassade kan u daar helaas niet bij helpen, dus mocht u tegen problemen aanlopen of vragen hebben, dan kunt u deze stellen via het informatiecentrum van Sanidad: +34 910 50 98 88 (zeven dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur) of via mail: cau@ccd.sanidad.gob.es. We kregen ook vragen van mensen die hun Spaanse vaccinatie(s) willen uploaden in de Nederlandse app. Deze vraag ligt in Den Haag en daar wordt gekeken naar de technische mogelijkheden. We hopen u daar zo snel mogelijk over te kunnen informeren. Zo lang Europese lidstaten nog in de overgangsfase zitten van het DCC (van 1 juli tot 12 september), worden ook alternatieve vormen van vaccinatie-, herstel- of testbewijzen geaccepteerd, dus dat biedt de reiziger die nog geen DCC heeft, wellicht wat rust.
Tot slot nog goed nieuws voor reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen: zij kunnen zich voor vertrek gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Voor meer informatie kunt u kijken op deze site: https://www.rijksoverheid.nl/…/gratis-coronatest-voor…
Wil je meer informatie over het coronacertificaat, kijk dan ook op ec.europa.eu.