Zaterdag 5 juni 2021 heeft de Spaanse Staatskrant, de BOE, bekendgemaakt wat vanaf 7 juni 2021 de vereisten zijn om naar Spanje te reizen. Je kunt altijd nalezen wat de eisen zijn op de speciale Travelsafe pagina van het Spaans Verkeersbureau.  Deze maatregelen gelden voor mensen die met de auto, camper, boot, bus, trein of het vliegtuig naar Spanje reizen. Hieronder leggen we het uit.
Reizen naar Spanje covid

Nadat je negatief bent getest heb je 48 uur om naar Spanje te reizen.

 

Vereist vanaf 6 jaar

Reizigers vanaf 6 jaar dienen in het bezit te zijn van een van onderstaande documenten. NB: De documenten mag je zowel digitaal als op papier meenemen en de documenten dienen opgesteld te zijn in het Spaans, Engels, Frans of Duits. Indien het document in een andere taal is opgesteld dan dient een aanvullende vertaling naar het Spaans te worden overlegd, opgesteld door een officiële instantie.

 

Bewijs van vaccinatie

– De tweede dosis (of enige dosis in het geval van het Janssen vaccin) dient minimaal 14 dagen (en maximaal een jaar) voor vertrek te zijn gezet.

– Kinderen vanaf 6 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test te overhandigen.

– Op het bewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.

– De “Registratiekaart Coronavirus” van het RIVM voldoet NIET aan de eisen vanwege o.a. de taal waarin deze is opgesteld, noch is dit een officieel Nederlands vaccinatiebewijs.

– Hoewel het gele vaccinatieboekje geen officieel vaccinatiebewijs van de Nederlandse overheid is, voldoet het volgens de ambassade wél aan de Spaanse eisen. De ambassade adviseert reizigers daarom de vaccinatie in het gele boekje te laten registreren. Zie ook deze informatie van de Nederlandse overheid

– De Nederlandse overheid geeft nog geen vaccinatiebewijzen uit. Op dit moment werkt de Europese Commissie wel aan het EU Digitiaal Corona Certificaat als corona-vaccinatiebewijs.

– Mocht registratie in het gele boekje niet (op tijd) lukken, dan kun je volgens de ambassade via de website van het RIVM een print maken in het Engels van je vaccinatieregistratie (dit doe je door via de link in te loggen en vervolgens rechtsboven de taal te wijzigen naar het Engels). Je vaccinatie is alleen zichtbaar als je op het moment van vaccinatie toestemming hebt gegeven om je vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Mocht je deze toestemming niet hebben gegeven en dit alsnog willen doen, dan kun je deze toestemming alsnog geven via de zorgverlener die je de vaccinatie heeft gegeven.

Let op! Hoewel de ambassade deze optie weergeeft wordt erbij gezegd dat deze print géén officieel vaccinatiebewijs is. De ambassade waarschuwt dat hier geen rechten aan kunnen worden ontleend en dat niet zeker is dat dit bewijs geaccepteerd wordt.

 

Negatieve test

Een aantal details met betrekking tot de testverplichting is aangepast. Volgens de nieuwe testvereisten zijn er twee soorten toegestane test (maximaal 48 uur voor aankomst uitgevoerd):

– Nucleic acid amplification tests (NAAT): RT-PCR, TMA, RT-LAMP.

– Rapid antigen detection tests (RATs), (antigeen sneltest). Alle door de Europese Commissie goedgekeurde RAT’s worden geaccepteerd.

Op het formulier met testresultaten dienen vermeld te staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin test is uitgevoerd. We raden je aan ook het tijdstip van afname te laten vermelden om de 48 uur geldigheid aan te kunnen tonen. Op veel plekken in Nederland zijn nu corona sneltesten beschikbaar met reiscertificaat waarbij je binnen een kwartier de uitslag hebt. Daarna heb je dus nog twee volle dagen voor je reis.

 

Bewijs van herstel

– Voor reizigers die van Covid zijn hersteld en die positief blijven testen, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen. Dit bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.

– Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.

 

Voor reizigers per vliegtuig en boot gelden aanvullende maatregelen

– De verplichting een gezondheidsformulier in te vullen. De QR-code die je daarmee krijgt, verleent je toegang tot vliegtuig of boot. Hier vind je het Spaanse gezondheidsformulier  Dit wordt (vaak samen met je temperatuur) gecontroleerd bij aankomst.

– Controle op alle documenten en het gezondheidsformulier vindt plaats door het personeel op de (lucht)haven van vertrek. Passagiers die niet aan één van bovenstaande vereisten kunnen voldoen, worden niet toegelaten.

Disclaimer en meer informatie

Bovenstaande tekst is gebaseerd op een vertaling door de Nederlandse ambassade in Madrid van de publicatie in de Spaanse Staatscourant. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Bovenstaande geldt zolang Nederland door de Spaanse autoriteiten wordt beschouwd als risicogebied. Dit wordt iedere week opnieuw beoordeeld. Het Nederlandse reisadvies voor het Spaanse vasteland is nog steeds oranje (reis niet, tenzij noodzakelijk). Ook de testverplichting voor reizen naar Nederland vanaf het Spaanse vasteland blijft van kracht. Meer informatie over besmettingen in Nederland en Spanje, over de mondkapjesplicht en andere corona-ontwikkelingen in Spanje vind je hier.  En hier vind je de Spaanse tekst uit de BOE, de Spaanse Staatskrant. Zoek je leuke ideeën voor je reis naar Spanje? Lees dan ESPANJE! Magazine. Bestel ‘m hier los of  neem een abonnement en ontvang tot 33% korting op winkelprijs. Voor meer Engelstalige informatie over COVID en reizen naar Spanje kijk op deze site van de Spaanse overheid. Meer tips over reizen naar Spanje met de auto vind je hier.