Toen Rosalía Vila op 7-jarige leeftijd tijdens een familie-etentje een liedje zong en daarna haar ogen open deed, zag ze hoe iedereen aan het huilen was. Ze snapte niet precies wat er was gebeurd, maar wist wel dat ze iets met haar muziek kon doen. Inmiddels is daar ook de rest van Spanje van overtuigd. Het Catalaanse supertalent combineert flamenco met pop en verovert daarmee alle lagen van de samenleving.

In de Spaanse krant El País werd Rosalía vergeleken met Carmen, de door schrijver Prosper Merimée gecreëerde zigeunerin. Maar dan met roodgelakte gelnagels, plateauzolen én een half miljoen volgers op Instagram. Op haar account inspireert ze honderdduizenden meisjes en laat ze jongensharten sneller kloppen. Onder meer zanger Alejandro Sanz en filmmaker Pedro Almodóvar behoren tot haar fans. Het feit dat ze niet uit een muzikale familie komt, nog Andalusische roots heeft, maakt haar doorbraak in de flamencowereld extra bijzonder.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Mañana actúo en MARBELLA 💗 @starlitefestival os espero ahíiiii 📸 @voguespain @camilafalquez @ana_dominguez @javierceferinowork @leonordelkader

Een bericht gedeeld door ROSALÍA (@rosalia.vt) op

Spanje bleek helemaal klaar voor haar fusion van flamenco en ritmos urbanos. In 2018 bracht de artieste haar album El Mal Querer uit. Het liedje Malamente werd een wereldwijde hit.

Dé zomerhit van 2019 was Con Altura, samen met reggaetonartiest J Balvin. Ook zingen ze in Spanje en Latijns-Amerika massaal mee met Yo x Ti, Tu x Mi, dat ze samen met Ozuna zingt.

 

Met Motomami, dat in 2022 uitkwam, gaat ze een aantal stappen verder: reggaeton, bachata, rap, boleros en een Disney-inspired ballad komen langs in een 16 nummers tellende fantasierijke collage van contrasten. In rap Spanglish toont de zangeres een veelvoud aan inspiratiebronnen en referenties en doet ze uit de doeken hoe ze haar nieuwe leven beleeft. Maar vooral barst dit album uit zijn voegen van de energieke zoektocht naar vrijheid en eigen(gereid)heid. Rosalía overtuigt glansrijk als een van de belangrijkste vernieuwers niet alleen in de Spaanstalige muziekwereld, maar in de ontwikkeling van popmuziek wereldwijd.