Roos op een boekVergeet Valentijnsdag: de meest romantische dag van het jaar is in Catalonië zonder meer 23 april. Op de Dag van Sint-Joris (Diada de Sant Jordi) kopen mannen een roos voor de belangrijkste vrouwen in hun leven.

Lees ook: Carlijn tipt: rozen en boeken voor Dag van Sant Jordi

De traditie is gebaseerd op de legende van een draak die het volk teisterde. Om het beest op afstand te houden, werd er elk jaar een jong meisje geofferd. Toen de dochter van de koning aan de beurt was, stuurde hij een leger jonge mannen op de draak af om hem te doden. Sant Jordi stak de draak neer en redde daarmee het Catalaanse volk. Uit het bloed van de draak groeide een rozenstruik. Jordi plukte een roos en vroeg daarmee de prinses ten huwelijk. 23 april staat in Catalonië ook in het teken van boeken. Op Wereldboekendag wordt de schrijver Cervantes geëerd en kopen vrouwen traditioneel een boek voor hun man of vriend.

De Diada de Sant Jordi is geen officiële feestdag, omdat de belangrijkste feestdag in Catalonië 11 september is, de dag dat de Catalanen herdenken dat ze hun laatste hoop op vrijheid kwijtraakten, maar op deze dag gaan de Catalanen normaliter wel massaal de straten op om de liefde te vieren. Je komt overal bloemenstalletjes met rozen tegen, boekenkramen en er worden talloze activiteiten georganiseerd op en in de aanloop naar 23 april.

banner abonnement espanje