16 februari 2023 – Je kunt je de komende weken weer heerlijk onderdompelen in Spaanse sferen in Nederland. Er zijn concerten, exposities, films en twee beurzen waar je kunt praten met Spaanse makelaars. En wij mogen gratis kaartjes weggeven en kaartjes verloten!  

Win kaartjes voor Spaanse nachten

Het strijkorkest Ciconia Consort heeft inmiddels een lange traditie van themaconcerten: Scandinavische winterspookjes en een bezoek aan de Kaukasus zijn de afgelopen jaren langsgekomen. Het werd dus tijd voor een mooi Spaans programma met verschillende componisten die hun inspiratie vonden in Spanje. En dat onder het genot van gratis tapas!  Het Ciconia Consort en meestercellist Pieter Wispelwey presenteren twee eeuwen Spaanse cultuur, waarbij ieder muziekwerk zijn eigen Spaanse verhaal uitbeeldt. Joaquín Turina (1882) is de enige Spanjaard in het lijstje. Hij componeerde werken voor orkest, opera’s en zarzuelas met sterke Andalusische invloeden. De Fin Aulis Sallinen (1935) was onder de indruk van de beroemdste Spaanse roman en componeerde Nocturnal Dances of Don Juan Quixote. Volgens het orkest een ‘knotsgek, humoristische werk’. De Italiaanse Luigi Boccherini (1743) schreef zijn mysterieuze strijkkwintet La musica notturna delle strade di Madrid als nostalgische herinnering aan zijn leven in nachtelijk Madrid. De Fransman Maurice Ravel (1875) werd in zijn Strijkkwartet in F duidelijk geïnspireerd door zijn Baskische moeder, die haar jeugd in de Spaanse hoofdstad doorbracht. Ook neemt Ciconia Consort je mee naar Mexico met Danzón No. 2, een van de populairste Latijns-Amerikaanse hedendaagse composities van Arturo Márquez (1950). Het belooft een feestje te worden! Wij mogen twee gratis kaartjes weggeven voor Amsterdam, Utrecht en Zutphen. Maak kans door dit bericht te liken op Facebook of Instagram en door je hier in te schrijven voor de ESPANJE!- nieuwsbrief.

Joaquin Turina

Joaquín Turina 1882 – 1949

Waar en wanneer? Vrij 17 februari 2023 | Het Concertgebouw, Amsterdam – 20:15 + Za 18 februari 2023 | Nieuwe Kerk, Den Haag – 20:15 + Zo 19 maart 2023 | Willem Twee Toonzaal, Den Bosch – 15:00 + Wo 22 maart 2023 | TivoliVredenburg, Utrecht – 20:00 + Vrij 24 maart 2023 | Theater Hanzehof, Zutphen – 20:00 + Di 28 maart 2023 | Theater De Vest, Alkmaar – 20:15 Meer informatie: www.ciconiaconsort.nl

Programma LUIGI BOCCHERINI (1743-1805) – La musica notturna delle strade di Madrid, opus 30 no. 6, JOAQUÍN TURINA (1882 – 1949) – La oración del torero, AULIS SALLINEN (1935) – Nocturnal Dances of Don Juan Quixote voor cello en strijkorkest, MAURICE RAVEL (1875 – 1937) – Petite Symphonie à cordes, ARTURO MÁRQUEZ (1950) – Danzon no. 2

spaans huis

Gratis naar de Second Home en Emigratiebeurs

Droom je van een tweede huis in Spanje of heb je misschien zelfs plannen om te emigreren? Kom dan in maart of april naar de Second Home Beurs of naar de Emigratiebeurs. Je vindt er tientallen makelaars uit Spanje maar ook fiscaal specialisten zoals onze columnisten Thomas Vermeulen van Actal en Marleen de Vijt van Azull. Maar ook ESPANJE! heeft er een stand en we vertellen je heel graag meer over alle streken van Spanje. Actal geeft op beide beurzen lezingen over alle fiscale aspecten bij het kopen van een huis of bedrijf in Spanje. En op de Emigratiebeurs vertellen ESPANJE-hoofdredacteur Marjan Terpstra en Azull-makelaar Marleen de Vijt over hun ervaringen en ze geven je volop tips voor het kopen van een huis. Alvast een klein tipje van de sluier: zoek eerst uit waar je gelukkig wordt. Leer Spanje kennen in alle jaargetijden. Daar kan het lezen van ESPANJE! natuurlijk altijd een handje bij helpen. En kom naar deze beurzen zodat je informatie kunt krijgen van verschillende makelaars. We mogen zowel van de Second Home Beurs als van de Emigratiebeurs gratis kaartjes weggeven.

De Emigratiebeurs vindt plaats op 1 en 2 april in Houten. Bestel hier gratis kaartjes

De Second Home Beurs wordt van 17 t/m 19 maart gehouden in Utrecht. Bestel hier gratis kaartjes

Vrouwelijke schilder aan het Spaanse hof nu in Twenthe

Sofonisba Anguissola

Langzamerhand komen we steeds meer te weten over de vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Spanje. Een van hen is de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532-1625). In 1558 portretteerde ze de Hertog van Alva. Deze was zo onder de indruk van haar dat hij haar introduceerde bij zijn baas Filips II. De koning voegde haar het jaar erop toe aan de hofhouding van zijn vrouw Elisabeth van Valois, die zelf graag schilderde. Anguissola maakte verschillende officiële portetten van leden van het koninklijk huis en leerde Elisabeths dochter schilderen, de latere landvoogdes van de Nederlanden, Isabella Clara Eugenia. Tijdens haar veertienjarige verblijf werkte ze nauw samen met Alonso Sánchez Coello. Zo nauw dat het beroemde donkere portret van Filips II altijd aan hem werd toegeschreven. Dat is pas onlangs rechtgezet: het was Anguissola die de koning portretteerde.

Werk van Sofonisba Anguissola is van 12 februari t/m 11 juni 2023 te zien in Rijksmuseum Twenthe

Spaanse animatiefilmmakers

De nieuwe animatiefilm Mummies speelt weliswaar in Egypte en Londen maar heeft toch een belangrijke Spaanse component. De meeste makers zijn namelijk Spaans en hebben al verschillende Goya’s, Spaanse filmprijzen, op hun naam staan. Het script is mede geschreven door Jordi Gasull en Javier Barreira, winnaars van een Goya Award voor beste scenario voor Ted & De Schat van de Mummie. Gasull, die al drie Goya Awards op zijn naam heeft, is tevens de producent van de film. De filmmuziek is gecomponeerd door Goya Award-winnaar Fernando Velázquez. De film volgt de avonturen van drie Egyptische mummies die wonen in een ondergrondse geheime stad in het oude Egypte. Door een reeks gebeurtenissen belanden ze in het hedendaagse Londen en beginnen ze aan een doldwaze reis. Mummies is het speelfilmdebuut van Juan Jesús García Galocha (‘Galo’), die eerder meewerkte aan diverse andere prijswinnende Spaanse animatiefilms.

Mummies is vanaf 23 februari in de bioscoop

Zwarte magie van Balenciaga

De Baskische couturier Cristóbal Balenciaga werd door andere modeontwerpers aanbeden, mede omdat hij het vak als geen ander beheerste. ‘Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen,’ zei Christian Dior eens. Balenciaga’s sculpturale vormen kwamen het best uit de verf in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Kunstmuseum Den Haag brengt met Meesterlijk Zwart – uit het oeuvre van couturier Cristóbal Balenciaga een eerbetoon aan zijn oeuvre in deze kleur. Er worden meer dan honderd topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga getoond. De liefde voor zwart reflecteert zijn Spaanse roots: katholieke vroomheid en traditionele Spaanse kledingstijlen, zoals mantillas, kant en het sobere zwart van de Spaanse Habsburgers en hun hof. Het is dan ook geen toeval dat de donkere werken van Goya en Velázquez een grote inspiratie voor Balenciaga vormen. De internationale maestro bleef in zijn creaties trouw aan zijn verleden.

Meesterlijk Zwart is t/m 5 maart te zien in Kunstmuseum Den Haag