Charlotte Rugebregt vertrok in 1985  naar Barcelona om tijdens een intensieve cursus van drie maanden Spaans te leren spreken. Nu, ruim dertig jaar later heeft zij haar eigen talenschool in Haarlem: Buen Camino. Charlotte: ‘ Toen ik Spaans ging leren in Barcelona werd er streng op toegezien dat er geen twee dezelfde nationaliteiten in hetzelfde gastgezin verbleven waardoor je gelijk in het diepe werd gegooid. Op school en elders moest vanaf dag één alleen maar Spaans gesproken worden.’

Spaans beleven

Deze onderdompeling was eigenlijk bedoeld als voorbode op haar vervolgstudie in Nederland, maar een Spaans vriendje zorgde ervoor dat ze elf jaar in Barcelona bleef wonen. Zo leerde ze het Spaanse leven goed kennen wat haar nu nog dagelijks van pas komt bij haar lessen. ‘Ik begrijp dat deze rigoureuze leermethode niet voor iedereen is weggelegd. Effectief is het echter wel! Een combinatie van Spaans leren en het geleerde toepassen in de praktijk (ook tijdens vakantie of businesstrip) is het allerbeste alternatief. Ik vind het belangrijk dat je niet alleen een taal leert spreken maar de taal ook ‘beleeft’… Het Spaans van las tapas, la música y las playas. Het Spaans van Rafael Nadal, Enrique Iglesias en Javier Bardem. En natuurlijk het Spaans van het heerlijke blad ESPANJE! dat ik al mijn leerlingen aanraad omdat ze zoveel over Spanje leren door het te lezen.’

Lang gekoesterde droom

Veel mensen willen les van een ‘native speaker’ maar volgens Charlotte heeft het ook voordelen dat ze zelf door alle pieken en dalen van het Spaanse leerproces is gegaan. ‘Ik weet waar de ‘valkuilen’ liggen voor Nederlanders die Spaans willen leren spreken. Ik heb bovendien jarenlang Engelse les gegeven op verschillende talenscholen in Barcelona en heb vervolgens in Barcelona mijn lesbevoegdheid gehaald om ook Spaans te kunnen geven. Toen ik terugkwam in Nederland ben ik Spaans gaan geven op diverse scholen in Haarlem, Amsterdam en Heemstede. In 2014 begon ik eindelijk mijn eigen talenschool, Buen Camino, een lang gekoesterde droom!’

In september gaan er weer cursussen van start bij Buen Camino in Haarlem op verschillende niveaus. 

 

 

 

 

Lees alle berichten over:

Haarlem
leren
Spaans
Taal