Zwarte rijst (arròs negre in het Catalaans en arroz negro in het Spaans) is een heerlijk gerecht, bereid in visbouillon. De intense zwarte kleur, die het gerecht zo indrukwekkend maakt, komt van de kleine inktvissen. De rijst wordt in een paellapan bereid en versbereid gegeten. Traditioneel wordt de rijst geserveerd met aioli. Onderstaand recept is voor 6 personen.

Dit recept is voor een basisgerecht met inktvis, maar je kunt er zelf naar hartelust mee variëren. Ook andere vissoorten, schelp- en schaaldieren passen prima bij deze rijst. Strooi er eventueel peterselie overheen.

Ingrediënten:

• 500 gram rijst

• 1 ½ liter visbouillon

• 4 diepvrieszakjes inkt, of schoongemaakte inktvis waarvan je de inktviszakjes apart houdt

• 2 teentjes knoflook, fijngehakt

• 2 tomaten, zonder vel, zonder pitjes en gesneden

• 1 ui

• 2 lepels olijfolie

• 1 paprika uit pot of blik in reepjes

• zout

Bereiding:

Week de inktzakjes in een kom water. Snijd de rest van de inktvis in ringen. Verwarm de paellapan met olijfolie op het vuur en sauteer de ui, knoflook en inktvisringen. Voeg de tomatenblokjes toe met 1 ½ dl visbouillon en de paprika. Zet het vuur lager en laat het zo’n 20 minuten pruttelen. Haal de inktzakjes eruit en open deze boven een kom. Doe de inkt in de pan. Voeg ook de overige visbouillon toe. Doe de rijst erbij en voeg zout toe naar smaak. Laat het 20 minuten borrelen en laat de schotel daarna 5 minuten met deksel rusten.

¡Buen apetito!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com