Huevos rotos oftewel ‘gebroken eieren’ is een typisch Spaans recept. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Andalusië, hoewel de Madrilenen claimen dat het uit de hoofdstad komt, waar het bekend staat als huevos estrellados. Huevos rotos kun je eten als tapasgerecht, maar ook als hele maaltijd. Het is ontzettend makkelijk om zelf te maken.

Ingrediënten

  • 2 flinke aardappelen
  • 2-3 eieren
  • Serrano ham en/ of chorizo
  • Peper en zout (en eventueel andere kruiden)
  • Olijfolie

Bereiding

Kook de aardappelen in 10 minuten beetgaar. Laat ze vervolgens afkoelen en snij ze in plakjes. Doe olie in de pan en bak de aardappelen tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Haal de aardappelen uit de pan en leg ze apart. Je kunt de aardappelen ook in blokjes bakken of zelfs gewoon friet gebruiken.

Bak de Serrano ham en/ of chorizo in een paar minuten knapperig bruin in de pan en leg ook even apart. Bak daarna de eieren, laat de dooier heel en leg deze ook apart.

Leg de aardappelen op een bord, doe de Serrano ham en/ of chorizo erbij en breng zout en peper aan voor de smaak. Eventueel kun je nog gebakken knofloop, ui of kruiden naar smaak toevoegen. Roer het geheel. Leg er vervolgens een ei op. Vergeet niet de dooier kapot te maken zodat het eigeel heerlijk over de aardappels heen loopt.

¡Buen provecho!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.

Koop bij bol.com