Op Nochebuena – de avond van 24 december – verzamelen Spaanse families zich rond een feestelijk gedekte tafel voor een avond lang eten, drinken, praten en genieten. Op het kerstmenu staat meestal een gebraden kalkoen als pieza de resistencia. De vulling verschilt per streek: in Galicië vullen ze de kalkoen met lichtzoete kastanjes, in Asturië met friszure appels en in Catalonië met in sherry gewelde pruimen, zoete rozijnen en kleine, zachte pijnboompitten. Kerstkalkoen op z’n Spaans.

Ingrediënten (voor 6 personen)

  • 250 g pruimen zonder pit
  • 1 dl fino droge sherry uit de heuvels van Jerez de la Frontera
  • 1 kalkoen van ongeveer 2,5 kg, schoongemaakt
  • 2 appels, geschild en klokhuis verwijderd
  • 100 g boter
  • 3 tenen knoflook
  • 5 dl cava
  • mousserende Spaanse wijn
  • 1,25 dl slagroom
  • zout en peper

Bereiding

Wel de pruimen in de sherry. Spoel de kalkoen met koud water af en dep de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Wrijf hem van binnen en buiten in met zout en peper.  Vul hem met de pruimen en appels en naai de opening dicht met keukentouw. Leg de kalkoen op een rek in een braadslee met zware bodem. Smelt de boter in een steelplan en bak de knoflook goudbruin. Haal de knoflook uit de boter en schenk de boter over de kalkoen.

Braad de kalkoen 20 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Zet de oven terug op 175 °C, schenk de cava in de braadslee en braad de kalkoen nog 2 uur. Bedruip dev kalkoen regelmatig met de sappen uit de braadslee. Draai na een uur de kalkoen om, zodat hij rondom gaar wordt env een knapperig korstje krijgt.

Neem de kalkoen uit de oven oven vlaat hem rusten. Breng ondertussen het braadvet metv wat water aan de kook, roer de slagroom erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Snijd de kalkoen aan en serveer de saus er apart bij.

Meer lezen?

paella Spaanse recepten gerechtAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!

 

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com