Leche frita, ‘gefrituurde melk’, is een van oorsprong Galicisch recept, maar tegenwoordig een favoriet dessert in alle delen van Spanje. In het bijzonder tijdens de Semana Santa, de week voorafgaand aan Pasen, staat leche frita bij veel Spanjaarden op tafel. Rond die tijd verkopen veel bakkers het zoete gerecht, maar zelf leche frita maken kan ook. 

Lees ook Spaans recept: Crema Catalana

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 750 ml melk
  • 80 gram suiker
  • 100 gram maïszetmeel
  • kaneelpoeder
  • 40 gram boter
  • olijfolie of zonnebloemolie (om in te frituren)

Bereiding:

Verwarm 300 ml melk met 90 gram maïszetmeel en voeg de boter, het kaneelstokje, rasp van het vanillestokje en de geraspte citroenschil toe. Meng het geheel goed.

Breek twee eieren en meng ze met suiker. De twee mengsels voeg je bij elkaar en roer je door tot een dikker geheel ontstaat. Het mengsel giet je over in een ingevette kom en laat je rusten in de koelkast tot het harder wordt.

Wanneer het mengsel stijf is geworden, snijd je het in vierkantjes en haal je deze door een geklopt ei met 10 gram maïszetmeel.

Vervolgens frituur je de ‘leche’ in een pan met hete olijfolie. Wanneer het gefrituurd is, haal je het nog even door een mengsel van suiker en kaneelpoeder. Laten afkoelen en smullen maar!

Meer lezen?

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com