Aan de Spaanse kersttafel mag het niet ontbreken: eigengemaakte taart en koekjes. Spanje is een land van zoetekauwen. Polvorones de anís (anijskoekjes) is een van onze favoriete koekjes. Spanjaarden happen heel wat van deze verleidelijke zoete lekkernij weg! Meer recepten voor Spaanse zoetigheden vind je in editie 4 2021 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Ingrediënten (20 stuks)

  • 250 g bloem, gezeefd
  • ½ tl gemalen anijszaad
  • 1 el poedersuiker, plus extra om te bestrooien
  • zout
  • 250 g zachte boter
  • 1 eidooier
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl fino droge sherry uit de heuvels van Jerez de la Frontera

Bereiding

Meng bloem, anijs, poedersuiker en een snufje zout in een ruime kom. Klop in een andere kom de boter met een mixer bleek en romig en klop er dan de eidooier, citroensap en sherry door. Klop eerst met de mixer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel en roer daarna de rest erdoor met een houten lepel. Kneed het deeg met je handen tot een platte bal. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur in de koelkast opstijven.

Verwarm de oven voor op 150°C.  Rol het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot 1 centimeter dikte.  Steek er met een rond uitsteekvormpje (van 5 cm doorsnede) koekjes uit. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de koekjes uit over de bakplaat. Bak ze 20 minuten of tot de koekjes lichtbruin en stevig zijn. Laat de koekjes afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.

Meer lezen?

paella Spaanse recepten gerechtAl onze recepten uit de Spaanse keuken

Hier vind je alle recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Espanje! publiceert wekelijks nieuwe recepten met Spaanse inslag. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Suerte!

 

De leukste kookboeken met Spaanse recepten

Gek op de Spaanse keuken en koken? Met onderstaande kookboeken maak je fantastische Spaanse gerechten. Met recepten voor tapas, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts en volop inspiratie!

De smaken van Spanje

De smaken van Spanje kookboek Spaanse recepten cover

De smaken van Spanje van Claudia Roden is een prachtig naslagwerk voor iedere (thuis)kok die van de Spaanse keuken houdt. Met achtergrondinformatie, typische gerechten, regionale verschillen en nog veel meer. Dit standaardwerk is niet goedkoop, maar meer dan vijfhonderd pagina's dik en prachtig vormgegeven. Ook een fantastisch kado.
€134,90

Koop bij bol.com

¡SaborSabor!

Cover kookboek SaborSabor met moderne Spaanse recepten

¡SaborSabor! van Sandra Alvarez is een kookboek waarin de nieuwe Spaanse keuken centraal staat. Als er één land is waar de keuken moderniseert, is het Spanje wel. In dit kookboek vind je moderne varianten van traditionele recepten. De prachtige foto's nodigen direct uit om de keuken in te gaan. Een heerlijk kookboek!
€25

Koop bij bol.com

Warme en koude tapas

Cover kookboek Koude en warme tapas Spaanse recepten

Tapas: wie lust ze niet? Als hapje bij de borrel, voor de lunch, het diner of zomaar tussendoor. In het kookboek Warme en koude tapas (Floor van Dinteren) in de serie van Hapiness staan volop recepten voor koude en warme tapas (ook vegetarisch!) die je makkelijk thuis kunt maken. Overigens zijn niet alle hapjes in dit boek ook Spaans van origine.
€12,50

Koop bij bol.com