sangria

Bij vakantie in Spanje hoort natuurlijk een Spaans zomerdrankje. Eerder schreven we dit artikel met 10 verfrissende Spaanse drankjes. Dé favoriet onder toeristen is sangria, dus dat drankje verdient een los artikel. Mét recept. Nodig een paar vrienden uit en ¡viva el verano!

Eerst helpen we graag een paar misverstanden over sangria de wereld uit. Zo word je in Spanje wat vreemd aangekeken als je ‘een glas’ sangria bestelt. Het drankje gaat in principe per kan, die je met je tafelgenoten deelt (of gewoon lekker zelf opdrinkt).

Sangria mag onder menig Nederlandse toerist dan het ultieme Spanje- en vakantiegevoel oproepen, de gemiddelde Spanjaard zal je het niet vaak zien bestellen. Spanjaarden gaan over het algemeen liever voor een tinto de verano, een wat simpelere variant van sangria.

Dan nog even over de uitspraak. Nederlanders leggen de klemtoon op de a: sángria. Maar volgens de Spaanse spelling staat er een accent op de i en moet het dus sangría zijn. Wil je als een echte local overkomen, bestel dan dus una jarra de sangría, por favor

Ten slotte: waar komt de naam sangria vandaan? Het is afgeleid van het woord ‘sangre’, dat bloed betekent. En dat is dan weer te danken aan de rode kleur van het drankje. Hoewel sangria soms met witte wijn of cava wordt bereid, hoort in de klassieker dus echt rode wijn.

Recept

Sangria kan op tientallen manieren worden bereid, maar er zit in ieder geval altijd wijn en fruit in. Zoals hierboven gezegd wordt er soms witte wijn of cava gebruikt, maar in dit recept gaan wij voor de klassieke sangria met rode wijn. Ook met de soorten fruit wordt volop gevarieerd. Laat je inspireren door onze suggesties, maar voel je ook vrij om te experimenteren met andere fruitsoorten.

Ingrediënten

  • 1 literfles rode wijn. Dit hoeft géén dure, goede wijn te zijn. Spanjaarden kiezen voor sangria juist vaak de goedkoopste tafelwijn uit de supermarkt.
  • 1 liter citroenlimonade (bijvoorbeeld Fanta lemon) of sinaasappelsap.
  • 1 glaasje sterke drank, zoals rum, whiskey of tequila.
  • Fruit, in kleine stukjes gesneden: sinaasappel, appel, perzik en citroen.
  • Suiker
  • Kaneelstokje
  • IJsblokjes

Bereiding

Doe in een grote kom eerst de frisdrank en voeg dan geleidelijk de wijn en sterke drank toe. Voeg naar smaak wat suiker toe en vervolgens de stukjes fruit en het kaneelstokje. Giet de drank in een glazen kan (wat over is kan in de koelkast) en voeg voor het serveren flink wat ijsblokjes toe.

 

Al onze recepten uit de Spaanse keuken

In iedere editie van ESPANJE! Magazine vind je heerlijke en gemakkelijke Spaanse recepten.  Bestel hier.

In dit Spaanse artikel vind je leuke adresjes in Catalonië waar je calçots kunt eten.

En hier staan nog veel meer recepten uit de Spaanse keuken, alles op één overzichtelijke pagina. Van traditionele gerechten tot aan tapas met een moderne twist. Onze recepten zijn makkelijk zelf te bereiden. ¡Buen provecho!