Helaas zit een vakantie naar Spanje er op dit moment niet in, maar we kunnen natuurlijk wel de Spaanse sfeer in huis halen. Bijvoorbeeld met een goed glas vino. Wijnimporteur Teuni van Genderen van Los Sueños de lo Capitán en vinoloog en wijndocent  Eline Groenendijk van winElines stelden drie wijnpakketten met online wijncursus samen. De wijnen kozen ze samen met grote zorg uit, zodat je niet alleen een lekkere maar ook een leerzame avond hebt.

Teuni woont in Spanje en struint graag bodega’s af om steeds nieuwe wijnen te ontdekken. Samen met haar partner kocht ze in 2000 in Murcia een finca – met zeshonderd olijfbomen op het bijbehorende land – om aan de drukte te ontsnappen. Al gauw ontdekte ze de de grote rijkdom van Spanje, vooral ook als wijnland. Inmiddels importeert ze alweer zo’n tien jaar Spaanse wijnen in Nederland. Ook deed ze mee aan diverse wijnproeverijen van ESPANJE!

‘Spaanse wijnen zijn vaak verrassend en vernieuwend’

Met veel verve vertelt ze daar waarom een bepaalde wijn zo goed is en waarom ze zo gegrepen is door de Spaanse wijncultuur. Ze houdt van de verhalen achter de wijn. Van wijnproducenten die al eeuwenlang met hun familie het land bewerken of juist van jonge makers die heel vernieuwend zijn, in smaken en technieken. “Spanje is natuurlijk één van de drie grootste wijnproducenten ter wereld (ca 38 miljoen hectoliter per jaar) en de wijncultuur is hier al heel oud. De kwaliteit van de wijnen is de laatste 20 tot 30 jaar enorm verbeterd. Een aantal Spaanse wijnen behoort nu tot de beste ter wereld. Spaanse wijnen zijn vaak verrassend en vernieuwend. Er zijn veel jonge wijnmakers en er komen er steeds meer bij. Die zetten in op bijzondere wijnen. Ook trends als natuurwijn en orange wijnen, zie je hier steeds meer. Er zijn in Spanje ook veel minder bekende streken te vinden, waar geweldige wijnen vandaan komen. In het noorden van Spanje vind je een aantal kleinere D.O.’s (het kwaliteitskeurmerk Denominación de Origen, red.) waar fijne wijnen geproduceerd worden, veelal bij kleinere bodegas. Bijvoorbeeld de D.O. Ribeiro of Valdeorras. Hier komen fantastisch mooie witte wijnen vandaan. Maar ook op de Canarische Eilanden (!) worden prachtige wijnen gemaakt, deze komen langzamerhand steeds meer in beeld.” 

Op de vraag wat haar eigen favoriete wijn is, blijft ze het antwoord schuldig. “Als ik eenmaal begin… maar kan wel zeggen dat ik persoonlijk achter alle wijnen sta, die ik zelf ook importeer, anders zou ik er niks mee doen.”

Overigens is wijn niet het enige Spaanse product dat Teuni importeert met Los Sueños de lo Capitán. Eigenlijk begon het allemaal met olijfolie, gemaakt van de olijven van de bomen rond haar eigen finca. De olijfolie verkoopt ze in Nederland met name aan de betere horeca. Dit jaar is de picualolie (olijvensoort) in Spanje in de prijzen gevallen en behoort de olie tot de beste in het land.

Spaanse wijn-proefpakket inclusief wijncursus 

Benieuwd naar de wijnen van Los Sueños de lo Capitán? Teuni van Genderen en Eline Groenendijk (WinElines) sloegen de handen ineen en ontwikkelden drie heerlijke proefpakketten met zes of acht verschillende wijnen inclusief wijncursus, zodat je thuis in je eigen tempo aan de slag kunt.

Eline Groenendijk van WinelinesEline Groenendijk woont in Nederland en heeft als vinoloog, wijndocent en wijnadviseur haar eigen bedrijf: Winelines. Zij geeft door het hele land wijncursussen en wijnproeverijen en is ook verantwoordelijk voor het cursusmateriaal bij het proefpakket. 

Hoe werkt het?

Je bestelt een proefpakket bij Los Sueños de lo Capitán en krijgt dan zes verschillende Spaanse kwaliteitswijnen thuisgestuurd: 2 mousserende, 2 witte en 2 rode wijnen. Na bestelling en levering van de zes wijnen, krijg je per e-mail het cursusmateriaal van de bijbehorende cursus toegestuurd en kun je op elk moment naar keuze aan de slag.

Een cursus bestaat uit drie lessen en per les proef je twee verschillende wijnen. Op die manier hoef je niet in één keer alle flessen open te maken en kun je op je gemak genieten van de geopende wijnen. Op de website van Los Sueños de lo Capitán kun je lezen welke wijnen er in de pakketten zitten. 

Er zijn drie verschillende pakketten te bestellen, en hier horen dus ook drie verschillende cursussen bij. De niveaus van de cursussen zijn vergelijkbaar met SDEN1, SDEN2, en SDEN3 (de wijnexamens van de Stichting Dranken Examens en Normering). Je leert onder meer het verschil tussen het gebruik van inheemse en autochtone druiven, bijvoorbeeld door een witte wijn met de verdejodruif te vergelijken met een Sauvignon Blanc, of het verschil tussen rijping op staal en hout. Vinologe Eline Groenendijk is bovendien beschikbaar voor vragen via email of chat.

Bestel nu een pakket met Espanje!-korting

Je krijgt als lezer van Espanje! 10% korting op je bestelling. Vul daarvoor de kortingscode espanjecursus in.