Jarenlang was hij het vaste gezicht dat het Spaanse nieuws bracht in het NOS-journaal. Maar na 18 jaar correspondentschap in Zuid-Europa stopt Rop Zoutberg op 1 februari om aan de slag te gaan op de afdeling communicatie en cultuur op de Nederlandse ambassade in Madrid.

Rop is blij met de overstap en zit vol plannen om het contact tussen de ambassade en de buitenwereld te verbeteren. ‘We willen veel meer gaan doen met de sociale media. Dat ligt dus in het verlengde van wat ik deed als correspondent voor de NOS. Maar de focus ligt wel anders. Terwijl ik voorheen de Nederlanders informeerde over Spanje, zal ik nu mensen in Spanje informeren over Nederland. Uiteraard zullen we ons daarbij ook richten op de vele Nederlanders in Spanje. De vorige ambassadeur Jan Versteeg is begonnen om hen per Facebook over alles  te informeren en wij zullen dat blijven doen.’

Verliefd op Spanje

De 58-jarige Zoutberg begon in Madrid als radioverslaggever voor de NOS en stapte later over op televisie nadat zijn voorganger Robbert Bosschart ermee op was gehouden. Hij begon in een roerige periode, met het verslaan van de aanslagen in Madrid, onder andere op het Atochastation bij hem om de hoek. Tussen 2012 en 2017  werkte hij een aantal jaren in Italië maar hij miste Spanje.  “Je kan maar op één land verliefd worden. Het uitstapje naar Italië voelde als een soort buitenechtelijke relatie”, zei  hij bij zijn afscheid tegen de NOS.

Reportages en columns

Rop werkt ook al een aantal jaar als columnist en redacteur voor het tijdschrift ESPANJE! In de komende editie zijn afscheidscolumn als correspondent, maar we zullen hem ongetwijfeld wel terug zien in zijn nieuwe functie. Hieronder zie je een mooie reportage die hij maakte voor ESPANJE! over het herstel van de acequias, de oude moorse waterwerken in Andalusië.

Boek over Spaanse echtgenote

Hij is blij met de overstap, vooral omdat dat betekent dat hij niet meer 24/7 klaar hoeft te staan. Hij hoopt dan eindelijk tijd te krijgen voor andere zaken, zoals het schrijven van een boek over de familiegeschiedenis van zijn Spaanse vrouw. ‘Ik heb nu zo’n ideaalbeeld in mijn hoofd, dat ik aan het eind van de middag thuiskom van de ambassade en nog even op pad kan voor mijn boek. Dat ik in ieder geval weet dat ik niet meer in de avond word gebeld door een eindredacteur voor nieuws of een extra uitzending is een flinke geruststelling’, zei hij in dit interview met Villamedia.

Benieuwd naar de verhalen van Rop en andere Spanjekenners? Lees dan ook het mooie glossy magazine ESPANJE! Je kunt het HIER bestellen.