De Spaanse Buitengewone Ministerraad heeft zondag 25 oktober ingestemd met de  afkondiging van de noodtoestand voor heel Spanje voor 15 dagen met de intentie om deze tot een half jaar te verlengen als het Congres daarmee instemt.

Het besluit maakt een avondklok mogelijk voor het hele land die zal duren van elf uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. Daarnaast zullen er beperkingen gaan gelden voor bijeenkomsten en wordt ook het reizen tussen Spaanse autonome regio’s onderling beperkt als het aantal besmettingen daar aanleiding toe geeft.

Uitzonderingen voor goede regio’s

De Spaanse regio’s krijgen de mogelijkheid om de toque de queda een uur eerder of later in te voeren, maar zijn wel verplicht om zich eraan te houden. Spanje sluit zijn grenzen niet en maakt uitzonderingen voor bijvoorbeeld de Canarische Eilanden en andere regio’s die betere cijfers hebben dan het binnenland, om zodoende het toerisme  te kunnen redden. Het aantal besmettingen was de afgelopen maanden vooral torenhoog in regio’s als Madrid en Navarra, terwijl kustregio’s als Valencia, Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden, de afgelopen weken veel minder corona-besmettingen kenden dan de rest van Spanje en dan Nederland.Vorige week kwam Spanje met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk overeen dat het toerisme naar de archipel weer kon worden opgestart door middel van speciale veilige corridors waarbij reizigers voor en na hun reis getest worden op COVID-19.

Mis je Spanje? Lees dan voor nog geen twee tientjes een jaar lang het heerlijke magazine ESPANJE! Klik hier voor ons aanbod.

Geen complete lockdown

De Spaanse regering wil een complete lockdown zoals in maart werd afgekondigd koste wat kost voorkomen om de economie draaiende te houden. Net als bij ons wordt er vaak na sluitingstijd van de bars nog thuis of op straat gedronken, de zogenaamde botellones. Deze zouden een belangrijke besmettingshaard zijn omdat de anderhalvemetermaatregel dan minder goed wordt nageleefd.  Een avondklok moet hier een einde aan maken. Catalonië en Madrid hadden zondag eerder op de dag al laten weten dat ze vanaf vandaag een avondklok invoeren.

Bron en foto: El Pais