Maria Reyes Maroto

De Spaanse minister van toerisme Maria Reyes Maroto

De Spaanse minister van Toerisme wil vaccinatiecertificaten of -paspoorten invoeren om het internationale toerisme weer mogelijk te maken. De Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme María Reyes Maroto zei op 10 maart dat haar regering van plan is vaccinpaspoorten of -certificaten op te nemen in veel bredere plannen om veilig reizen mogelijk te maken. “We hebben al veiligheidsprotocollen opgesteld, maar we willen nog een stap zetten om reizen opnieuw mogelijk te kunnen maken zodra de coronavirussituatie het toelaat,” aldus de minister. Het nieuwe paspoort zou in mei in werking moeten treden.

Geen vervanging testen

Er zijn geen aanwijzingen dat het Spaanse Ministerie van Toerisme van plan is om negatieve PCR- of antigeentests te vervangen door vaccinpaspoorten om te bewijzen dat men geen Covid-19 heeft voordat men Spanje binnenkomt, maar dit is eerder een aanvullende eis.

Gemeenschappelijke protocollen

De minister voegde eraan toe dat haar regering samenwerkt met de EU en de OESO om “gemeenschappelijke protocollen te ontwikkelen die reizigers het vertrouwen geven dat ze veilig kunnen reizen”. Of zo’n paspoort er ook daadwerkelijk komt en wat de aanvullende eisen zullen zijn, is nog niet duidelijk. De belangrijkste epidemioloog van Spanje, Fernando Simón, is naar verluidt geen voorstander van de invoering van zo’n paspoort. Hoe dan ook… er wordt hard gewerkt aan maatregelen om reizen naar Spanje weer mogelijk te maken.  Er lijkt eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Meer lezen over Spanje? Bestel dan hier ESPANJE! magazine.