Als je in de zomer verkoeling zoekt in Spanje, dan is een waterval perfect. En die zijn overal in het land te vinden. Ze worden cascada, saltchorrofervenza of cachón genoemd, maar in alle gevallen gaat het om water dat met kracht naar beneden stort. Ze liggen vaak diep verborgen in bossen en bergen, dus soms moet je wel even moeite doen om er te komen en sommige zijn alleen bereikbaar voor zeer geoefende wandelaars. We hebben een paar van de mooiste watervallen van Spanje op een rijtje gezet.

Waterval Spanje pozo de los humos

Pozo de los Humos – De Spaanse Niagarawatervallen van Salamanca

Het tijdschrift Traveler vergeleek deze watervallen  een paar jaar geleden met de Niagarawatervallen in Canada. Deze waterval in de rivier de Uces stort 50 meter naar beneden en kan een grote nevelwolk veroorzaken. Vandaar ook de naam, de Pozo de los Humos, de nevelbron. Je vindt deze spectaculaire waterval in natuurpark Arribes del Duero, tussen Masueco en Pereña. Vanaf Masueco kun je in een uur heen en terug lopen.

Meer tips voor een vakantie in de provincie Salamanca in editie 2 2022 van ESPANJE! die je hier kunt bestellen.

Artazul Canyon – De beste route van Navarra

De Artazul canyon ligt in de Sierra de Goñi, in Navarra. De waterval is niet voor iedereen toegankelijk, maar de wandeling erheen is een van de beste routes van Navarra. Het is alleen goed te doen voor getrainde sportievelingen, want je moet drie uur lang abseilen en springen voor je er bent. Het is raadzaam dus om deze waterval alleen met een ervaren gids te bezoeken. Dan is het een tocht om nooit te vergeten.

waterval spanje

El salto del río Borosa – Paradijselijk pad in Jaén

Het pad van Cerrada de Elías of de Cerrá kronkelt door een kloof in de rivier de Borosa in de Sierra de Cazorla. De route over houten loopbruggen die de loop van de rivier volgen, begint bij de Torre del Vinagre, naast de botanische tuin en de viskwekerij, op de weg die Cazor verbindt met het Tranco-reservoir. Aan het begin kan het wat druk zijn, maar als je verder loopt heb je het paradijselijke pad voor jezelf.

Monasterio de Piedra – Het wonder van Zaragoza

Het Monasterio de Piedra (stenen klooster) werd in 1871 in het Engelse tijdschrift Fraser’s Magazina al een van de meest buitengewone natuurverschijnselen van Europa genoemd. In Nueválos is aan de oever van de rivier de Piedra en op de ruïnes van een kasteel een klooster gebouwd door dertien monniken van de cisterciënzer orde van het klooster van Poblet. Je kunt in dit gebied een vrij gemakkelijke wandeling maken van bijna drie uur langs watervallen, door bossen en langs grotten. Hier lees je er meer over.

Waterval Monasterio Piedra

El Salto de Sallent – Waterval voor gevorderden

Rupit is een prachtig dorp in de provincie Barcelona. De Riera de Rupit, een zijrivier van de Ter, loopt door het dorp en stort, na de brug van de Los Tres Ojos (Drie Ogen) ongeveer 100 meter naar beneden. Dit is de meeste spectaculaire waterval van Catalonië en een populaire plek onder abseilers. Er loopt een route vanuit het dorp van ruim 8 kilometer die geschikt is voor geoefende wandelaars.

Verder lezen

In de zomereditie van ESPANJE! die vanaf 8 juli 2023 verkrijgbaar is vind je een prachtige camperroute langs watervallen in de prachtige regio Aragón.  Bestel ‘m hier.

Op de Spaanse reiswebsite Minube vind je  informatie over 25 watervallen in Spanje met ervaringen van mensen die er zijn geweest.

 

Zomeraanbieding