Het Catalaanse binnenland is voor ons de ideale plek om de hectiek van de stad te ontvluchten en even goed tot rust te komen. In de bossen van de Garrotxa en Empordà vind je wel 2500 km aan goed gemarkeerde wandelroutes langs middeleeuwse dorpjes, rivieren, watervallen en vulkanen. Vrijwel iedere wandeling komt langs een restaurantje waar je ‘s middags voor ongeveer €10 een menú del dia kan eten. Dat is inclusief een karaf wijn!

Onze favoriete wandelroute in de buurt van onze bed & breakfast is de wandelroute van het hostal van Sadernes naar de afgelegen hermitage van Sant Aniol d’Aguja, een Benedictijns kloostertje uit 859. Vroeger volgden pelgrims de rivier van Sant Aniol om op deze afgelegen plek te komen. Nu kom je hier Catalanen van alle leeftijden tegen die de wandeling combineren met zwemmen in het kraakheldere water. De rivier heeft het rivierbed uitgeslepen tot turquoise natuurzwembaden die in elkaar overlopen. Het klooster was een paar jaar geleden nog een ruïne. Een groep vrijwilligers, Els Amics de Sant Aniol d’Aguja (de Vrienden van Sant Aniol d’Aguja), is een project gestart om het kloostertje op te knappen met hulp van passerende wandelaars.

Wijn voor het goede doel

Aan het begin van de route staat een schuurtje met bouwmaterialen die de berg op moeten. Je neemt mee wat je kan tillen: je ziet jonge mensen naar boven klimmen met een zak cement en oudere mensen een paar dakpannen in hun rugzak stoppen. Eenmaal boven kun je het bouwmateriaal lozen en je flessen vullen met fris bronwater uit de rots.
Als kers op de taart maakt een Catalaans omaatje in de weekeinden de klim naar boven om bij het kloostertje rode wijn in plastic bekertjes te verkopen. Van de inkomsten worden nieuwe bouwmaterialen aangeschaft. Geniet van het uitzicht en neem een glaasje voor het goede doel: de terugweg is toch omlaag!

Tip: begin op tijd met wandelen zodat je uitgebreid kan zwemmen en picknicken, want later in de middag ligt het riviertje in de schaduw.

Sterre van Wijk woonde tijdens haar jeugd op de grens van de Catalaanse Garrotxa en keerde begin 2017 terug om samen met haar vriend een bed & breakfast Casa Rural Mas Prim te runnen in haar ouderlijk huis.

Lees alle berichten over:

blog
Bossen
Catalonië
local
Sterre