symfonie van het lichaam

Foto: Wijnand Schouten

In Spanje ben je een anders mens en niemand weet dat beter dan de Spaans-Nederlandse filmmaakster Monica Ruiz. Ze woont in Rotterdam, maar is geworteld in Spanje. En ze merkt op dat de moderne architectuur van de Maasstad maakt dat ze zich hier anders gedraagt dan in het zuiden. Hoe zit dat? Wat is de invloed van een gebouw op hoe je loopt, waar je gaat zitten, wat je beleeft?

Monica besloot dit fenomeen te onderzoeken met behulp van twee artiesten die van het interpreteren van het gevoel hun kunst gemaakt hebben: de wereldberoemde flamencodanser Eduardo Guerrero en aanstormend muziektalent Antonio Lizana (flamencozang en jazz saxofoon).

De impact van de ruimte

Op het eerste gezicht is het Centraal Station Rotterdam prachtig. Maar geeft het ook de intimiteit die je nodig hebt om herinneringen op te bouwen? In de researchperiode maakte de filmmaker Monica Ruiz een wandeling door het station met Jan Benthem, architect en naamgever van het vermaande bureau Benthem Crouwel Architects. Samen spraken ze over de motivaties achter het ontwerp en de impact van ruimte. De ontmoeting leverde een inspirerend gesprek over functie versus gevoel. Na een succesvolle crowdfunding-actie via Voor De Kunst en met bijdrages van sponsors en kunstfondsen, kon het scenario afgerond worden en werd een deel van het Centraal Station Rotterdam voor een paar dagen filmset. Na afronding van de opnames was er een speciaal optreden voor de donateurs in Podium Grounds en kon de filmmontage beginnen.

Première en performance

En nu is het dan zo ver: de film is klaar. Iedereen die van Spanje houdt en nieuwsgierig is naar de combinatie van architectuur en flamencodans en -muziek, is welkom om de première bij te wonen. Deze zal op 14 juni zijn in het charismatische POST gebouw aan de Rotterdamse Coolsingel. Aan de première is ook een voorgesprek met verschillende kopstukken uit de architectuurwereld verbonden en een performance van de twee artiesten Antonio Lizana en Eduardo Guerrero. Deze première is officieel onderdeel van Rotterdam Architectuur Maand.

Datum/tijd: vrijdag 14 juni 19.30 uur
Met live flamencodans- en muziekperformance en nagesprek.
Locatie: POST Coolsingel 42 Rotterdam
Entree: €11,20 (incl. drankje en servicekosten).
Tickets: via Eventbrite http://bit.do/premiereSymfonie
of www.flamencoagenda.nl/event/symfonie-van-het-lichaam

Over de film

‘Symfonie van het Lichaam’ is een korte film (17 minuten) van Monica Ruiz met flamencodanser Eduardo Guerrero en zanger en saxofonist Antonio Lizana op het Centraal Station van Rotterdam. Het is een ode aan het vermogen van het lichaam om ruimte te claimen in de overdonderende architectuur van Rotterdam.

Dit artikel is geschreven door Ginette Lavell, flamencojournalist en eigenaar van www.flamencoagenda.nl: de agenda voor alle flamenco evenementen in Nederland en België.