Aragón is een land vol contrasten. Het is groter dan Nederland terwijl er maar 1,3 miljoen mensen wonen. Je vindt er rust en stilte, kastelen en kloosters in sprookjesachtige landschappen en ontelbaar veel cascadas, watervallen. Wij trokken met de camper van noord naar zuid, van de Pyreneeën naar het prachtige stadje Albarracín.

castillo Peracense

Dit was een van de vele plekken waar we helemaal niemand tegenkwamen

 

Als we onze camper ophalen in Barcelona, kijkt verhuurder Orson ons wat meewarig aan. ‘Willen jullie naar Aragón?’ vraagt hij. ‘Waarom? Blijf toch in Catalonië. Hier is het zo mooi!’ Maar ons besluit staat vast. We willen een tocht maken van noord naar zuid, van de groene Pyreneeën door bergachtige en weidse verlaten landschappen naar het zuiden van deze enorme autonome regio. Een paar uur later rijden we Aragón binnen. Het is er kaler dan in Catalonië, leger en ruiger. De weg is er goed maar beduidend minder dan in Catalonië. Maar dan komen we aan op onze eerste camping in Aínsa en zijn we meteen verkocht: we kijken uit op de Monte Perdido en aan de rand van de camping is de rivier de Ara, waar we in kunnen zwemmen. Op het terras aan de rand van het zwembad eten we later in het licht van de maan een bordje migas, oorspronkelijk een herdersmaal van broodkruim, dat bijna overal in Aragón op de kaart staat.

de route gaat langs prachtige watervallen

De route gaat langs prachtige watervallen

 

Mais tegen de heksen

De volgende ochtend gaan we op pad met Sergio. Als we op zijn site kijken houden we ons hart vast. We zien foto’s van mountainbikers die als stuntmannen van de bergen afrazen. Gaan we dat doen aan het begin van onze reis? Gelukkig heeft hij voor ons een gemakkelijke route uitgekozen. Na een korte uitleg suizen we op onze e-MTB’s langs de rivier de Ara met uitzicht op de besneeuwde toppen van de Monte Perdido en de Añisclo. Al snel zijn we in het dorpje Margudgued. Het is er stil. We drinken wat water op een bankje met uitzicht op de kapel en huisjes met schoorstenen in de vorm van een puntmuts. Aan het balkon hangen maiskolven. ‘Die schoorstenen zijn zo gemaakt dat er geen heksen naar binnen kunnen komen en ook de maiskolven moesten heksen en andere kwade krachten buiten de deur houden,’ vertelt Sergio. ‘Het idee was dat de heksen als ze ’s nachts kwamen alle maiskorrels zouden gaan tellen, de tel zouden kwijtraken en opnieuw moesten beginnen. Net zo lang tot het ochtend was en ze er weer vandoor gingen.’ Leuk, zo’n sportieve gids die ook alle verhalen uit de omgeving kent. Hij vertelt dat hij ooit een kantoorbaan had in Madrid, maar liever actief in de bergen was en besloot het roer om te gooien. We zullen dergelijke verhalen de komende dagen nog vaker horen. Veel stadsmensen uit de rest van Spanje zijn in Aragón beland omdat hier nog rust en ruimte is. Volgens de laatste cijfers wonen hier 28 mensen per vierkante kilometer, in Madrid is dat 5410 per vierkante kilometer, bijna 200 keer zoveel.

Het hele artikel over Aragón, inclusief campertips en tips voor leuke stops en restaurants vind je in editie 3 2023 van ESPANJE die tot 6 oktober in de winkel ligt. Je kunt de editie ook hier bestellen. In deze editie vind je ook een winactie waarmee je een trip met een camper van Orson Rent kunt winnen.

kasteel aragomn espanje

Het Castillo de Peracense is een van de mooie kastelen op de route