De winnaars van alle acties in het tweede nummer van 2018 zijn bekend. B&B Atidos bij Valencia verwelkomt binnenkort twee ESPANJE! lezers, die daarover bericht hebben gehad. De winnaars van de boeken krijgen het gewonnen boek binnenkort thuisgestuurd. Gefeliciteerd, allemaal!

Nieuwsgierig naar de antwoorden op de vragen? Die delen we hieronder:

 1. Wie was Eusebi Güell?
  De mecenas van Antoni Gaudi.
 2. Hoeveel Nederlandse toeristen gingen er vorig jaar naar Spanje?
  3.670.240.
 3. Waarom werden de patio’s in Cordoba vroeger versierd met bloemen?
  Omdat het meer verkoeling gaf.
 4. Sinds wanneer hoort Gibraltar bij Groot-Brittannië?
  Sinds 1713.
 5. Waarom namen Baskische vissers vaak cider mee aan boord?
  Tegen scheurbuik.
 6. Volgens wie is Albarracin het mooiste dorp van Spanje?
  Volgens de lezers van de Guia Repsol.
 7. Op welke berg ligt de Ermita de Sant Esteve?
  Op de Serra Grossa.
 8. Welke romeinse keizer stichtte Zaragoza?
  Keizer Augustus.
 9. Welke stad is dit jaar gastronomische hoofdstad van Spanje?
  León.
 10. Wat vind jij het leukste artikel uit dit nummer van Espanje! en waarom?
  Hierop kwamen heel veel leuke reacties binnen. Een kleine greep uit de mails:

“Artikel Achterland Costa Blanca vond ik het leukste artikel. Het was of ik er al was. Mede gezien onze toekomstplannen om over een paar jaartjes daar een woning te kopen, was het erg boeiend om te lezen.”

“Verborgen parels: omdat ik al bij het openslaan van de titelpagina van dit artikel me op dat verlaten strandje zie zitten. Met de geur van oleanders, het gebrabbel van een Spaans gezin en heerlijk verkoelend water.”

“Het artikel over Zaragoza. Ik ben daar nooit geweest. Dit artikel geeft een goede indruk van de stad. Het is voor mij nu duidelijk dat Zaragoza op mijn verlanglijstje komt.”

“Het artikel over Eusebi Güell. Informatief en inspirerend artikel met veel voor mij onbekende biografische en historische feiten. Daarbij prachtige foto’s. En ook nog een Spaanstalige samenvatting.”

“Het artikel Daytrip Gibraltar: heel informatief en verleidend om er naartoe te gaan.”

“Het leukste artikel van dit nummer vind ik ‘Omweg naar Santiago’. Het nam me helemaal mee in de sfeer en het gevoel dat ik altijd in Spanje heb. Willen zwerven door dorpjes waar nauwelijks iets gebeurt, maar waar je ondergedompeld wordt in de geschiedenis. Het artikel is zo mooi beeldend geschreven. Zo’n zin als: ‘Zelfs de pinautomaat gaat schuil achter een kunstig traliewerkje zodat je met een vreemde armbeweging je pasje in de automaat moet steken..’. Ik zie het voor me. Geen FB-foto waard, maar een herinnering op het netvlies. Toen ik het artikel las, zat ik in een drukke bus, maar ik zat zo in het verhaal dat ik vergat uit te stappen, vijf haltes later! Ik had zo enorm van het artikel genoten dat ik helemaal niet chagrijnig was. Ik nam zelfs een besluit: een roadtrip door Spanje wil ik nu ook.”

“Het leukste artikel in dit nummer van Espanje vind ik over de feesten in Andalusië, maar het hele blad is een feest om te lezen.”

Ben je niet in de prijzen gevallen? In de nieuwe ESPANJE! staan weer superleuke nieuwe winacties. Zo kun je een heerlijke verblijf winnen in Torre Nova Resort in Catalonië.

Besproken boeken bestellen

En de boeken die we bespraken kun je gewoon bestellen via Bol.com:

Het Spaanse stilleven – Ángel Aterido
Waarom is het Spaanse stilleven zo bijzonder? Welke invloed hadden Italiaanse en Vlaamse meesters op de Spanjaarden? En wat is de invloed van Spaanse stillevens op de huidige schilderkunst in Spanje? Deze vragen worden beantwoord in het rijkgeïllustreerde boek Het Spaanse stilleven, dat verscheen bij de gelijknamige expositie in Bozar in Brussel. Prachtig voor op de salontafel van iedere liefhebber van Spaanse kunst!
Het Spaanse stilleven, Ángel Aterido et al., Snoeck Publishers, 240 pagina’s, €41,99
Bestel het boek hier

Vaderland – Fernando Aramburu
Het boek Patria was een sensatie in Spanje, waar meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Fernando Aramburu slaagt er in deze roman in om de wereld van de slachtoffers en daders van ETA-geweld bij elkaar te brengen. Twintig jaar na de dood van haar man verhuist Bittori terug naar hun geboortedorp. Haar man werd vermoord door de Baskische terreurbeweging ETA, vermoedelijk door de zoon van Bittori’s jeugdvriendin, Miren. Voor Bittori sterft, wil ze de ware toedracht weten en het verleden afsluiten. Is verzoening mogelijk?
Vaderland, Fernando Aramburu, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 576 pagina’s, €24,99
Bestel het boek hier

De winter voorbij – Isabel Allende
Het is dit jaar maar liefst 36 jaar geleden dat Isabel Allende internationaal doorbak met de bestseller Het huis met de geesten. Inmiddels is de in de VS woonachtige Chileense 75 jaar en heeft ze meer dan 20 succesvolle romans op haar naam staan. Met De winter voorbij toont ze weer aan dat ze een rasverteller is die het engagement niet schuwt. Ditmaal zijn ouderdom en de ellende van illegale Latijns-Amerikaanse immigranten in New York het centrale thema. Een illegale Guatemalteekse immigrant kruist het pad van een bejaarde Amerikaan en zijn uit Chili afkomstige buurvrouw. De ontmoeting verandert hun leven.
De winter voorbij, Isabel Allende, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 336 pagina’s, €19,99
Bestel het boek hier

In Spanje schijnt altijd de zon – Brenda van Es
Heb je plannen om naar Spanje te verhuizen en een nieuw leven op te bouwen? Dan is In Spanje schijnt altijd de zon een echte aanrader. In 2013 vertrokken Brenda van Es en haar man Albert naar Andalusië. Albert ging er wielervakanties organiseren en Brenda schrijfweken voor mensen die hun levensverhaal willen optekenen. Ze proppen hun Volkswagen Polo vol en vertrekken naar Granada. Maar dan begint het pas echt. Hoe doe je dat, een eigen bedrijf opzetten in Spanje? Door hard werken en een beetje geluk lukt het ze om in vijf jaar tijd hun bestaan op te bouwen onder de Spaanse zon. Een inspirerend en leerzaam verhaal waar Brenda’s liefde voor Spanje van afspat.
In Spanje schijnt altijd de zon, ons vertrek naar Andalusië, Brenda van Es, Uitgever 100 jaar na vandaag, 262 pagina’s, €24,95
Bestel het boek hier