uitverkoopWie de afgelopen weken nog niet genoeg heeft gewinkeld, kan de komende twee maanden zijn hart weer ophalen tijdens de legendarische Spaanse uitverkoop. Bij El Corte Inglés en de Zara is het gegarandeerd weer ellebogenwerk. ¡Viva las rebajas!

Terwijl in Nederland de uitverkoop voor de kerst al mondjesmaat begint, moeten Spaanse consumenten nog meer geduld hebben. In de meeste deelstaten beginnen de rebajas na Reyes (Driekoningen) op 6 januari, de dag dat Spaanse kinderen traditioneel hun kadootjes ontvangen. Soms hebben ouders geluk, want steeds meer winkels beginnen al vanaf 2 januari met afprijzen en dat scheelt behoorlijk in de kado-uitgaven. Op de Canarische eilanden moeten winkelliefhebbers officieel wachten tot 10 januari.

Lees ook: de beste boetieks van Barcelona

Hele collectie

Bij de Spaanse ketens gaat doorgaans de hele collectie in de rebajas. Omdat de uitverkoop bij alle winkels tegelijk begint en bovendien groots wordt aangekondigd in de media, verzamelen zich op de eerste dag hordes consumenten om hun slag te slaan. Overal is het staan, wachten, uitkijken dat je plekje niet wordt ingepikt en zorgen dat de goed gevulde plastic tasjes niet van je vingers glijden. Voor de beste koopjes moet je er dan ook zo snel mogelijk bij zijn: na een week zijn de unieke exemplaren en de meest gangbare maten reeds vergeven.

Lees ook: Hoe de Spaanse mode weer hot werd

Segundas rebajas

Het winkelend publiek gaat los en soms zelfs met gevaar voor de eigen gezondheid. Als je paniekerig wordt van veel drukte, kun je maar beter een of twee weken wachten. Na de eerste vijftien dagen is het bovendien tijd voor de segundas rebajas, met kortingen tot zeventig procent. Shoppen tegen stuntprijzen kan in de meeste deelstaten nog tot en met de eerste week van maart. Daarna is het wachten op de zomer uitverkoop!