Valentijnsdag wordt in Spanje op een vergelijkbare manier gevierd als in veel andere landen, met romantische attenties en het uitwisselen van cadeautjes tussen geliefden. Traditioneel worden bloemen, chocolade en kaarten gegeven als tekenen van genegenheid. Restaurants en cafés bieden vaak speciale menu’s aan voor stelletjes om samen van te genieten. En ook hotels doen goede zaken.

Wist je trouwens dat je de stoffelijke resten van de heilige Valentijn in Madrid kunt zien? Zijn relikwieën bevinden zich in de parochiekerk van San Antón, in de bruisende wijk Chueca aan de Calle Hortaleza 63. Hoe zijn de relikwieën van Sint-Valentijn in Madrid beland? Deze vraag voert ons terug naar de achttiende eeuw, toen paus Karel IV de overblijfselen schonk aan de Piaristen van Madrid, de voormalige eigenaren van de kerk van San Antón.

Valentijnsdag in Spanje

Wie was Sint Valentijn?

Maar wie was Valentijn eigenlijk? Historische bronnen suggereren verschillende mogelijkheden, variërend van een Romeinse arts tot een bisschop van Terni. Het meest wijdverbreide verhaal vertelt over zijn verzet tegen het keizerlijke decreet dat soldaten verbood te trouwen. De keizer dacht dat soldaten beter zouden vechten als ze niet getrouwd waren. Valentijn verbond toch soldaten in het huwelijk wat hem uiteindelijk letterlijk de kop kostte en leidde tot zijn martelaarschap. Hoewel Madrid de thuishaven is van deze relikwieën, zijn er ook andere plaatsen die beweren delen van Sint-Valentijn te bezitten. Rome, Dublin, Praag, Wenen, en talloze andere steden huisvesten fragmenten van zijn overblijfselen, elk met hun eigen verhaal en tradities.

 

 Wil je meer weten over Spanje  en de Spaanse gewoontes? Lees dan ook het mooie magazine ESPANJE! Bestellen kan HIER!

 

Nog een dag van de liefde in Catalonië

Naast Valentijnsdag op 14 februari wordt in Catalonië ook La Diada de Sant Jordi gevierd op 23 april. Deze dag staat ook bekend als de “Dag van de Roos” en de “Dag van het Boek”. Het is een belangrijke culturele en romantische viering in Catalonië, waarbij liefde en literatuur centraal staan. Tijdens Sant Jordi geven geliefden elkaar traditioneel een roos en een boek als teken van genegenheid. Mannen geven vrouwen een roos, terwijl vrouwen mannen een boek geven. Daarnaast worden er overal in Catalonië straten en pleinen gevuld met kraampjes waar rozen, boeken en geschenken worden verkocht. Het is een feestelijke dag waarop mensen samenkomen om te genieten van de sfeer, culturele evenementen bij te wonen en speciale uitgaven van boeken te ontdekken.