Heb  je een tweede woning in Spanje of wil je een tweede woning kopen? Dan is het natuurlijk super interessant om deze te verhuren als je er zelf niet verblijft. Je kunt je eigen huis promoten via toeristische kanalen, makelaarskantoren, bemiddelingsbedrijven, boekingssites en je eigen Facebook- en Instagrampagina. Advocatenkantoor Welex waarschuwt echter dat de verhuur soms verboden kan worden. We hebben samen met Welex een paar valkuilen op een rij gezet.

Dorp bij Marbella

 

Buren kunnen vakantieverhuur verbieden

Als je eigendom deel uitmaakt van een vereniging van eigenaren in Spanje, kan het zijn dat buren niet blij zijn met de wekelijkse of dagelijkse komst van toeristische pottenkijkers. Als drievijfde van de buren zich hiertegen verzet kan dat leiden tot beperkingen of een verbod op de vakantieverhuur.

Mag dat zomaar?

Dat hangt af van de oprichtingsakte of de statuten van de gemeenschap waar je tweede huis toe behoort. Het is dus zaak om na te gaan of de oprichtingsakte van de gemeente of de statuten beperkingen of verboden stellen aan de bestemming of het gebruik van de woningen. Als bij de oprichting van de gemeenschap en de goedkeuring van de statuten daarvan geen enkele soort beperking van de bestemming en het gebruik van de woningen is vastgesteld, is het mogelijk dat de vereniging van eigenaars later instemt met een wijziging van de statuten, die in het kadaster moet worden ingeschreven. Als je dacht rijk te worden met de verhuur, ben je dan dus alsnog de klos. Of toch niet?

 

Wil je meer tips en artikelen over Spanje? Lees dan ook ESPANJE!  Je kunt het magazine hier bestellen

Geen terugwerkende kracht

Deze beperking kan echter geen terugwerkende kracht hebben. Dus als het eigendom  al voor toeristische of vakantie-doeleinden gebruikt wordt, mag deze activiteit worden voortgezet, zonder dat de gemeenschap dit kan beperken. Hierbij wordt als datum het moment genomen dat het eigendom is ingeschreven in het toerisme-register. Een besluit van de vereniging van eigenaren dat na deze datum wordt genomen, is niet van toepassing op de eigenaar die zijn eigendom voor toeristische doeleinden wil verhuren.

Is dat recht overdraagbaar?

Wie een eigendom voor commerciële doeleinden koopt dat is ingeschreven in het toerisme-register, moet weten dat je niet mag doorgaan met de toeristische verhuur als dat inmiddels verboden of  beperkt is door een overeenkomst van de vergadering van eigenaren.

Let dus goed op

Wil je een eigendom aanschaffen om het te verhuren aan toeristen zoek dan goed uit of er geen belemmeringen zijn in de statuten van de gemeente of de bestuursovereenkomsten die dit verbieden of beperken. De hier genoemde voorbeelden betreffen de praktijk in Andalusië. Wil je weten hoe de regels zijn in andere regio’s?  Neem dan contact op met Welex, een internationaal advocatenkantoor in Marbella waar ook Nederlandse advocaten werken.