Na de Tour de France en de Giro d’Italia staat nu de ronde van Spanje, La Vuelta, op het programma. Deze wielertour, die al sinds 1935 wordt gereden, kan zich tegenwoordig qua populariteit en aanzien bijna meten met zijn twee grote broers. Drie weken lang kun je overal in Spanje op het peloton stuiten en op 10 september is de finale in Madrid.

De Vuelta doet de gemoederen in Spanje vaak hoog oplopen. Zeker nu de ronde de laatste tien jaar maar liefst vijf keer is gewonnen door een Spanjaard. Alberto Contador ging er maar liefst drie keer met de eer vandoor. Dit jaar zal El Pistolero, zoals één van zijn bijnamen luidt, de ronde voor de laatste keer rijden. Als eerbetoon aan zijn indrukwekkende carrière krijgt de 35-jarige renner uit Madrid startnummer 1.

Programma

Op 19 augustus start de eerste etappe in het Franse Nîmes en vervolgens komen de renners via Andorra in Catalonië terecht. Wil je de renners aanmoedigen of er juist met een grote boog omheen? Dan kun je met dit schema zien waar je (niet) moet zijn.

Datum Start – Finish
19 augustus Nîmes – Nîmes
20 augustus Nîmes – Gruissan
21 augustus Prades – Andorra la Vella
22 augustus Escaldes – Tarragona
23 augustus Benicassim – Ermita Santa Lucia
24 augustus Villareal – Sagunto
25 augustus Llíria – Cuenca
26 augustus Hellín – Xorret del Catí
27 augustus Orihuela (Torrevieja) – Cumbre del Sol (aankomst boven aan berg)
29 augustus Caravaca de la Cruz – Alhama de Murcía
30 augustus Lorca – Calar Alto (aankomst boven aan de berg)
31 augustus Motríl – Antequera
1 september Coín – Tomares
2 september Écija – La Pandera (aankomst boven aan de berg)
3 september Alcalá la Real – Sierra Nevada (aankomst boven aan de berg)
5 september Los Arcos – Logroño
6 september Villadiego – Los Machucos
7 september Suances – Santo Toribio de Liébana
8 september Caso (Parque de Redes) – Gijón
9 september Corvera – Angliru (aankomst boven aan de berg)
10 september Arroyomolinos – Madrid

Reclamekaravaan

Steeds meer wordt de Vuelta ook een reclamekaravaan. Voorafgaande aan de renners rijden de sponsoren langs de toeschouwers. Zij gooien petjes, bidons en andere promotiemateriaal in het publiek of delen die uit. Wil je dit meemaken, dan moet je wel op tijd zijn en je er op instellen dat de karavaan, net als de renners zelf, snel voorbij komt rijden. Als een wielerronde in Nederland wordt gereden, dan worden wegen vaak ruim van tevoren afgesloten en staat alles ver voor aankomst van de renners al klaar. In Spanje werkt dat niet altijd zo. Daar lijkt het soms of de Vuelta die dag niet verwacht wordt. Tot een uur van tevoren, dan wordt alles opeens klaargezet. Soms moet je dus even goed uitpluizen waar je het beste kunt staan.

Vuelta live kijken

Vorig jaar werd de Ronde van Spanje gewonnen door de Colombiaan Nairo Quintana. Dit jaar zal hij niet meedoen. De renners Kruijswijk, Kelderman, Froome, Nibali, Contador, Aru en Bardet zijn nu de grote favorieten. Wie kan de hitte doorstaan? Wie kan de zware bergetappes winnen? Wie is het snelst op de vlakke ritten? Je kunt het allemaal volgen via de Spaanse televisie. Niet alleen leuk voor wielerfans, maar ook voor Spanjefanaten. Je ziet immers het prachtige Spaanse landschap voorbijtrekken. Bovendien kun je je Spaans bijspijkeren!

Lees alle berichten over:

fietsen
sport
vuelta
vuelta de españa
wielerronde
wielrennen