camino del rey

Het plaatsje Álora in de provincie Malaga wordt jaarlijks overspoeld door vele duizenden wandelaars. Die komen speciaal voor de Caminito del Rey, een drie kilometer lang voetgangerspad bevestigd aan een rots. Het pad hangt deels op 105 meter boven een rivier en is op sommige delen niet breder dan één meter. Alleen geschikt voor wandelaars zonder hoogtevrees dus!

In dit artikel vertellen we wat je moet weten over Caminito del Rey, hoe je aan tickets komt en delen we algemene praktische informatie. Onderaan tippen we nog een paar leuke hotels in de buurt.

Geschiedenis

De Caminito del Rey, het Koningspad, dankt zijn naam aan Koning Alfonso XIII, die het pad in 1920 liep, kort na de officiële opening voor wandelaars. Voor die tijd werd de Caminito gebruikt om materiaal te vervoeren tussen de fabrieken die aan weerszijden van de kloof El Chorro lagen.

De Caminito del Rey stond lang bekend als een gevaarlijk pad en was een tijd lang zelfs helemaal gesloten voor wandelaars. Op sommige punten was er geen reling om je vast te houden en was het pad ronduit slecht. In de loop der jaren waren er meerdere wandelaars die de tocht niet overleefden. Hoog tijd voor verbetering van het pad dus! In 2014 begonnen de werkzaamheden en werd er een nieuwe constructie van hout geplaatst. Begin 2015 ging de Caminito del Rey weer open voor publiek. En met succes: drie jaar na de opening hadden al een miljoen mensen de ‘nieuwe Camino’ bewandeld. wandelaars van over de hele wereld komen naar Álora voor Het Koningspad en tickets zijn vaak binnen no-time uitverkocht.

De route

De route, die loopt tussen de plaatsen Ardales en Álora, is in totaal acht kilometer lang. Het leukste gedeelte, daar waar het pad bevestigd zit aan de rots, is een kleine drie kilometer. Afhankelijk van je looptempo, duurt de wandeling drie tot vier uur.

De kloof El Chorro

De El Chorro Gorgeo (La Garganta del Chorro) is een prachtige plek, met gigantische kliffen van wel 400 meter hoog, langs de volledige lengte (3 kilometer). ¨El Chorro¨ kan vertaald worden als de ¨stroom¨, wat het water deed toen het langs de smalle kloof ging. Het hoogteverschil tussen de reservoirs aan beide uiteinden van de kloven bood een unieke mogelijkheid om waterenergie te genereren; in die tijd een bijna revolutionair concept.

Tickets voor de Caminito del Rey

Er worden dagelijks niet meer dan 1100 mensen toegelaten op de Camino del Rey. Elk halfuur mogen er maximaal 60 wandelaars door de entreepoort. Om het beroemde pad te mogen bewandelen, heb je een ticket nodig. Daar kun je op verschillende manieren aankomen:

  1. Boek je ticket online, via de officiële website van de Caminito del Rey. Kaartjes kosten €10 en voor €11,55 krijg je er ook de rit met een shuttlebus bij, die pendelt tussen de Noord- en de Zuidingang.
  2. Er zijn ook gegidste rondleidingen. Een kaartje daarvoor kost €18 en is ook verkrijgbaar via de officiële website van de Camino del Rey. De rondleidingen worden gegeven in het Engels en in het Spaans, aan een groep van maximaal 25 personen.
  3. Zorg dat je ’s morgens vroeg, vanaf 7.30 uur, in de rij staat. Er worden elke dag vijftig tickets voor de Caminito verkocht aan de Noordingang.

Hoe kom je bij de Caminito del Rey

De Caminito del Rey ligt tussen de plaatsen Álora, Ardales en Antequera, in de provincie Malaga in de autonome regio Andalusië.

Met de auto vanaf Malaga:
Neem vanuit Malaga-stad de A-357 en vervolgens de MA-5403, die door de plaatsen Cártama, Puzarra, Carratraca gaat en ten slotte Ardales in uitkomt.  De route is ruim 59 kilometer lang en zonder files onderweg doe je er zo’n 50 minuten over.

Met de auto vanaf Ronda:
Heb je ook al het prachtige Ronda aangedaan en wil je vanuit daar naar de Camino del Rey? Neem dan de snelweg A-367 vanuit Cadiz, die ook in Ardeles uitkomt. De route is 60 kilometer lang en je doet er een uur over.

Met de auto vanaf plaatsen ten noorden van de Caminito del Rey:
Vanuit de meeste plaatsen ten noorden van de Camino leidt de A-92 naar Antequera. In Antequera heb je twee opties:
Neem de A-384 naar Campillos, die leeft naar El Chorro in Ardales, of neem de A-343 naar Abdalajís en vervolgens naar het treinstation van El Chorro. De tweede route is een stukje avontuurlijker, met smallere wegen, meer bochten en een slechter wegdek. Wel is die route 20 kilometer korter en ben je tien minuten korter onderweg.

Bij het treinstation van El Chorro is volop parkeerplaats. Vanaf het treinstation gaan er shuttlebussen.

De Camino del Rey is lineair: je begint en eindigt op verschillende plaatsen. Kom je met de auto, houd er dan rekening mee dat de weg terug naar de parkeerplaats lopend zo’n drieënhalf uur duurt, maar gelukkig is de shuttlebus ook een optie. 

Met de trein
Er gaan trein tussen Sevilla en Malaga (en vice versa), die stoppen bij het treinstation van El Chorro – Caminito del Rey in Álora. Voor Sevilla-Malaga zit je goed in de MD 13900 en MD 13904, en voor Malaga-Sevilla stap je in de MD 13907.

Kijk op de site van Renfe voor precieze vertrektijden van en naar het station El Chorro – Caminito del Rey.

Kom je met de trein, dan begin je de route aan de kant van Álora.

Extra informatie

Een paar dingen om rekening mee te houden als je de Caminito del Rey gaat bewandelen:

– Op  maandagen en  op 1 januari, 24, 25 en 31 december is het pad dicht voor wandelaars.
– In de weekenden en vakanties is het logischerwijs drukker. De kans om aan kaartjes te komen is het grootst op doordeweekse dagen.
– Tijdens het lopen moet je een helm op, die krijg je bij de ingang.
– Paraplu’s en tripods voor je camera zijn op het pad niet toegestaan.
– Bij harde wind of regen kan het zijn dat de Camino tijdelijk gesloten wordt.
Om de wandeling te kunnen maken, is het niet nodig om een goed getrainde wandelaar te zijn, want fysiek zwaar is de route niet. Voor rolstoelen is de route helaas niet geschikt.

Virtuele wandeling Caminito del Rey

Niet in de gelegenheid om het Koningspad zelf te lopen? Of heb je de weg al eens gelopen en wil je nog eens nagenieten? Dan kun je ook de virtuele wandeling op de officiële website van het Caminito del Rey doen. De online wandeling is te vergelijken met hoe je door de straten loopt via Google Streetview. De wandeling bestaat uit 40 foto’s. Je volgt het pad door steeds op de groene pijlen te klikken. Voor de highlights onderweg zijn er aparte foto’s en video’s gemaakt zodat je deze gedetailleerd kunt zien. 

Zoek je meer tips voor je vakantie in Andalusië? Bestel dan hier het speciale Andalusië-pakket van ESPANJE!

Vakantiehuizen en hotels bij de Caminito de Rey

Wil je voorafgaand aan of na afloop van de wandeling lekker in de buurt op bed ploffen? Kijk dan eens naar onderstaande hotels en appartementen, die allemaal in de buurt van de Caminito del Rey zijn gelegen.

Of neem een kijkje op de site van Interhome. Hier kun je vakantiehuizen huren in de buurt van de Caminito del Rey voor vier personen huren vanaf €500  per week.

Hotel-La-Posada-del-CondeLa Posada del Conde

 

 

 

 

 

 

Apartamentos Parque ArdalesApartamentos-Parque-Ardales

 

 

 

 

 

 

Vila Llano InglésHotel-Villa-Llano-Ingles

 

 

 

 

 

 

B&B Rincon Dél MundoB&B-Rincon-Del-Mundo

 

 

 

 

 

 

La-Finca-BlancaLa Finca Blanca