Wijn uit Alicante maakt in rap tempo een grote ontwikkeling door. Wie het achterland van de sinds jaar en dag zeer druk bezochte Costa Blanca bezoekt, komt binnen een halfuur in een andere wereld van authentiek platteland. Te midden van rustieke dorpjes vind je vele bodega’s waar steeds meer kwaliteitswijnen gemaakt worden.

Van plan Alicante te bezoeken? Klik hier voor de 10 beste hotels in Alicante! 

Vijftig kilometer van Alicante ligt het plaatsje Pinoso dat door Spanjaarden meestal El Pinós wordt genoemd. Het is een klein boerenstadje met zevenduizend inwoners. Omdat de kusten overvol zijn en toeristen in Spanje steeds vaker de authenticiteit van het platteland zoeken, is Pinoso de laatste jaren meer in de belangstelling gekomen. Er zijn in de omgeving steeds meer casas rurales. Pinoso is omgeven door wijnvelden. In dit vriendelijke, heuvelrijke plattelandsgebied is wijn maken veruit de belangrijkste activiteit, hoewel hier ook volop olijven en amandelen geteeld worden. La Bodega de Pinoso is een van de bedrijven die zich hier met succes richten op het ontwikkelen van nieuwe wijnen die vaak op ecologische manier geproduceerd zijn.

Respect voor de natuur

Steeds vaker kiezen bodegas voor de kwaliteit waar de regio ooit om bekendstond. Alicante heeft namelijk een lange geschiedenis in het wijn maken. De vinicultuur bloeide vooral in de 16e en 17e eeuw nadat in 1510 de invoer van wijn van buiten het Alicantegebied was verboden. Op dat moment was wijn uit Alicante al populair in Noord-Europa. Deze werd door Engelse, Zweedse en Vlaamse handelaren geïmporteerd. Zo was Louis XIV dol op Alicantijnse wijn.

Bodega de Pinoso maakt sinds 1932 al kwaliteitswijnen. In de afgelopen jaren zijn er veel innovaties in het productieproces doorgevoerd, waardoor de kwaliteit enorm is gestegen. In Pinoso wordt hoofdzakelijk wijn gemaakt van inheemse druiven, vooral van de monastrell. Het levert wijnen op met een geheel eigen karakter. Hoewel er ook witte wijnen geproduceerd worden, zijn de rode wijnen veruit in de meerderheid. De bodega werkt uitsluitend met boeren in de omgeving die zich steeds meer toeleggen op organische wijnbouw waarbij dus zoveel mogelijk respect voor de natuur in acht genomen wordt. Hiermee wordt overigens ook de productie van druiven in de toekomst veiliggesteld. Veruit het grootste deel van de productie van de wijnen van Bodega de Pinoso is biologisch gecertificeerd. Deze werkwijze wordt streng gecontroleerd door het Agriculturele Comité van de regio Valencia.

Karakteristiek en complex

De Vergel is een inmiddels veel geroemde wijn uit Pinoso. Hij is samengesteld uit de druivensoorten monastrell en alicante bouschet, aangevuld met merlot. Het is een zorgvuldig gemaakte wijn waarvoor de druiven vroeg geplukt zijn. Daardoor is deze wijn puur, zacht en vol van smaak, barstensvol fruit met tonen van peper, truffel en kruiden. De Vergel smaakt erg goed bij rood vlees en kaas. De Vermador Blanco is een zacht geurende witte wijn, gemaakt van macabeo en aïren met mooie fruitaroma’s en een frisse smaak met tonen van bloemen, appel, peer en citrus. Perfect als aperitief of bij zeevruchten, salades of jonge kaas.

De Pontos 1932 is het kroonjuweel van La Bodega de Pinoso. Daarom draagt het in de naam het jaartal van de oprichting van de coöperatie van wijnboeren die aangesloten zijn bij Bodega de Pinoso. Van de Pontos 1932 worden maar 5.500 flessen per jaar geproduceerd. Hij wordt alleen gemaakt van monastrell-druiven en is dan ook de meest karakteristieke wijn uit de omgeving van Alicante. De druiven komen van een aantal speciaal voor deze wijn geselecteerde wijngaarden die meer dan veertig jaar oud zijn. Omdat deze niet geïrrigeerd worden, is er een lage opbrengst per wijnstok. De Pontos 1932 is met een alcoholpercentage van 14% een robuuste wijn met een zeer intense en complexe smaak wat ook te danken is aan de rijping van negen maanden in nieuwe eikenhouten vaten.

Wijntoerisme

Het wijntoerisme in Spanje is nog volop in ontwikkeling. De toegankelijkheid van bodega’ s in Spanje is nog lang niet hetzelfde als in Frankrijk, maar wordt wel steeds beter. Er zijn steeds meer rondleidingen in het Engels. Bij Bodega de Pinoso krijg je in anderhalf uur een goede indruk van het productieproces. Je kunt dan voor vier euro enkele wijnen proeven met een klein hapje. Wel moet je vantevoren een afspraak maken. Kijk voor meer informatie op de website

Dit artikel is eerder verschenen in ESPANJE! (España & más, 1e jaargang, oktober-november 2011) en de informatie kan achterhaald zijn.

Auteur: Jos Schuring. Jos Schuring is hoofdredacteur van theatermagazine Scènes, was in het verleden eindredacteur van Espana & más en schrijft daarnaast ook voor kranten en tijdschriften.

Meer lezen?

Meer Spanje-tips en inspiratie

ESPANJE! is hét magazine voor iedere Spanjeliefhebber. Met ESPANJE! krijg je vier keer per jaar honderd pagina’s tips om het prachtige land aan en achter de heerlijke zonnige stranden en beroemde toeristische trekpleisters te ontdekken.

  • Doe inspiratie op, onmisbaar voor je volgende Spanjereisword lid
  • Krijg tips voor onderweg en over de Spaanse gastronomie, taal en cultuur
  • Altijd en overal gratis toegang tot de online edities
  • Exclusieve abonneevoordelen, kortingen en winacties
  • Altijd eenvoudig opzegbaar

 

Valencia

De autonome regio Valencia is de uitgelezen bestemming om een zonvakantie met cultuur te combineren. Vooral de lange stranden aan de Middellandse Zee en vele zonuren maken van Valencia een populair vakantieoord.

tapasESPANJES ultieme tapas top 10

Tapa is het Spaanse woord voor ‘deksel’ en dat is dan ook precies waar het hapje van oorsprong voor werd gebruikt. Met het warme Spaanse weer komen insecten graag af op een fris glaasje bier of wijn, en om ervoor te zorgen dat die indringers niet in het glas vallen, werd het glas afgedekt met een tapa: een hartig hapje op een schoteltje.