Het noordwesten van Spanje is dé wijnregio van het land en heeft terecht wereldwijde faam verworven dankzij de verschillende Denominación de Origen-wijnen, met La Rioja als bekendste voorbeeld. Duizenden hectares landbouwgrond zijn beplant met druivenstruiken, wat prachtige landschapsplaatjes oplevert. Trek met de camper van wijngaard naar historische steden in Navarra, of ga voor een culinaire citytrip naar La Rioja’s Logroño. Dit zijn volgens Spanje-magazine ESPANJE! de vijf mooiste wijnstreken van Noord-Spanje.

Rioja wijngaard bij San Lorenzo

La Rioja: ontdek Spanjes beroemdste wijn

Eeuwenlang al worden aan de oevers van de Ebro druiven verbouwd: de Feniciërs ontdekten dat de omstandigheden in de omgeving ideaal zijn voor de productie van wijn. Zo’n duizend jaar voor Christus had deze oude beschaving de handel in wijn tot bloei gebracht. In de eeuwen die erop volgden verfijnde de lokale bevolking de druivencultivering en wijnproductie, waardoor La Rioja – vernoemd naar een zijrivier van de Ebro, Ría Oja – uitgroeide tot beroemdste wijnstreek van Spanje. Logroño, de hoofdstad van deze streek, is de perfecte uitvalsbasis om de wijngaarden van La Rioja te verkennen. Er zijn maar liefst negen wijnmakerijen te vinden binnen een straal van 8 kilometer van de stad. Mochten de wijnen maar al te goed smaken, dan kun je nog altijd lopend terug naar je hotel. En je zult niet de eerste zijn die te voet de stad binnentreedt via de Puente de Piedra, de oude stenen brug waar miljoenen voeten overheen geschuifeld zijn. Logroño was namelijk een belangrijke stop op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het Museo de la Rioja, gevestigd in het 18e-eeuwse paleis Espartero, vertelt de geschiedenis van de streek en haar wijnen. Speerpunten laten het vroegste begin zien, toen er gejaagd en verzameld werd, en religieuze kunstwerken duiden het belang van Logroño voor pelgrims. Met al deze historische kennis in het achterhoofd zal de wijn alleen maar beter smaken. Gelukkig ligt Bodegas Franco-Españolas op loopafstand van het centrum. Hier kun je niet alleen de wijnkelders bezichtigen en wijn proeven, maar ook de dag afsluiten met een uitgebreid diner.

Festival

Het Fiesta de San Mateo, dat vanaf de zaterdag voor 21 september een week lang wordt gevierd, is niet alleen een ode aan de heilige, maar doet ook dienst als oogstfestival. Op traditionele wijze worden druiven geperst, met blote voeten dus, er zijn optochten en er wordt vooral veel wijn gedronken.

Meer info

Hotelselectie Logroño www.logroño.es  www.rutadelvinoderiojaalavesa.com/en/

 

Wijnspa Ribera del Duero

Ribera del Duero: picknick en wijnspa

De Ruta del Vino Ribera del Duero volgt de natuurlijke loop van de Río Duero, de op een na langste rivier van Spanje, en voert langs verschillende pittoreske dorpen, zoals Peñafiel, Aranda de Duero en Roa. De 115 kilometer lange route door deze Denominación de Origen in Castilië en Leon is met een camper of auto uitstekend op eigen houtje te verkennen: je hoeft alleen de rivier maar te volgen om als vanzelf meegevoerd te worden langs de wijngaarden, akkers en dorpjes. Kijk uit naar een van de ‘zandstrandjes’ aan de oevers, om er te genieten van een luie picknick met een heerlijke fruitige Ribera del Duero-rosado. Peñafiel is de toeristische trekpleister in de streek dankzij het 9e-eeuwse kasteel boven op de heuvel. Het enorme gebouw, dat de vorm van een schip heeft, is niet alleen een attractie op zich, maar huisvest ook het Museo Provincial del Vino. Het wijnmuseum trekt jaarlijks zo’n honderdduizend bezoekers, wat ongetwijfeld mede te danken is aan de sala de catas, het proeflokaal. Tannines, houttonen, afdronk, bouquet: na een cursus wijn proeven in het museum is geen enkele term je meer vreemd. Een omrijdtip is de Villa Romana in Baños de Valdearados, zo’n 60 kilometer van Peñafiel. Hier bewijst een 66 meter lang mozaïek van wijngod Bacchus dat de drank in deze regio al ten tijde van het Romeinse Rijk hooglijk gewaardeerd werd. Dat wijn nog altijd uitermate serieus genomen wordt, blijkt uit de aanwezigheid van een wijnspa in het LaVida Hotel in Peñafiel. Hier kun je je letterlijk onderdompelen in de wijn uit de regio: aan het hydrotherapiebad wordt een scheutje rode Ribera del Duero-wijn toegevoegd. En wie na de cursus, proeverij en behandeling nog altijd geen genoeg kan krijgen van de wijn, kan de route ontspannend afsluiten met een druivenextractmassage.

Festival

In Aranda de Duero wordt jaarlijks de beschermheilige van de stad, Virgen de las Viñas, gelauwerd met een festival in de tweede week van september. Een standbeeld van de maagd speelt de hoofdrol in de optocht, slechts een van de tradities van dit dagenlange feest.

Overnachten

Camping Riberduero ligt op een steenworp van Peñafiel en heeft zowel kampeerplekken als bungalows. Met zwembad en restaurant.

Meer informatie

www.rutadelvinoriberadelduero.es; www.turismopenafiel.com; www.lavida.esRias Baixas vis wijn

Rías Baixas:vis moet zwemmen

Havenstadjes, stranden en visgerechten: de Denominación de Origen Rías Baixas, gekenmerkt door de vier baaien aan de Atlantische kust, heeft alle ingrediënten voor een zomervakantie. Maar het is vooral die verse vis en schelpdieren waar de regionale witte wijn zich het best bij laat smaken. De unieke ecologische omstandigheden van de Rías Baixas geven de lokale albariñodruif haar karakteristieke smaak, die lijkt te zijn gemaakt voor de visgerechten uit de plaatselijke keuken. Rías Baixas is onderverdeeld in vijf streken, waarvan Val do Salnés de hoogste bodegadichtheid heeft. Een van de oudste bodega’s in deze streek is het Palacio de Fefiñanes in Cambados. De bodega is sinds 1904 gehuisvest in een bijna vierhonderd jaar oud kasteel en deze wijnmaker was tevens de eerste om de albariño te gebruiken voor zijn wijnen: al in 1928 werd het merk geregistreerd. In tegenstelling tot veel andere wijnmakers heeft Palacio de Fefiñanes geen eigen wijngaard. De druiven worden ingekocht van boeren uit de Denominación de Origen, om vervolgens een eigen unieke blend te creëren. Even genoeg van bodega’s en historische dorpjes? Het zuidwesten van Galicië leent zich uitstekend voor actie! Aan de kust zijn verschillende watersporten te beoefenen, zoals duiken of zeilen, en de rivier de Miño, iets verder landinwaarts, is uitermate geschikt om te kajakken of raften. Het gedeelte dat langs de Arbo loopt, is zelfs het decor voor het nationale kampioenschap raften, al zijn er ook genoeg andere plekken die geschikt zijn voor beginners.

Festival

In Cambados is er een heel festival gewijd aan de albariñodruif. Van 2 t/m 6 augustus wordt een ode gebracht aan de witte wijn in de vorm van straattoneel, concerten en straatfeesten, waarbij de nodige flessen ontkurkt worden.

Overnachten

Camping Cachadelos in Sanxenxo is een moderne familiecamping met alle denkbare voorzieningen en heeft zowel kampeerplekken als bungalows.

Meer informatie

www.rutadelvinoriasbaixas.com

 

Ruta del Vino de Rueda: verliefd op verdejo

In Denominación de Origen Rueda is een witte druif het paradepaardje: de verdejo. Van oudsher wordt hier jonge wijn van gemaakt, met een groengelige kleur en een fris aroma. Deze inheemse druif heeft aan populariteit gewonnen sinds de regio de Denominación de Origen-status heeft verworven in de jaren tachtig, waardoor de flessen verdejo inmiddels niet meer zijn aan te slepen. Reden genoeg voor de wijnmakers om ook het enotoerisme aan te slingeren: in 2013 werd de Ruta del Vino de Rueda geïntroduceerd, die langs dertien dorpen en veertien wijnmakers voert. De regio kent een roerige geschiedenis: eeuwenlang vochten de koning van Castilië en de nazaten van de koning van Aragón om grondgebied. Het land is bezaaid met middeleeuwse kastelen, waarvan het Castillo de la Mota in Medina del Campo, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Valladolid, een prachtig voorbeeld is. Door de continue strijd in de 15e eeuw vielen het kasteel en de stad over en weer in handen van de rivaliserende koningen. Later deed het kasteel dienst als gevangenis, waar de vermaarde wrede heerser Cesare Borgia in 1506 uit de toren wist te ontsnappen. In de 17e eeuw begonnen enkele Dominicaanse monniken als eersten in deze streek met de productie van wijn. Bodegas de Alberto in Serrada, de boerderij waar het 350 jaar geleden begon, is nog altijd in gebruik en heeft een traditionele wijnkelder van maar liefst een kilometer lang. Maar het is juist het contrast tussen traditie en modern dat deze wijnstreek bijzonder maakt. Door de toenemende populariteit van verdejo zijn er namelijk ook hypermoderne wijnmakers, zoals familiebedrijf Valdecuevas, dat in 2012 in Rueda begon met de productie van wijn en olijfolie.

Festival

Op het Fiesta del Verdejo in La Seca, half april, wordt de beste verdejo van het jaar uitgeroepen. Naast de awarduitreiking is er dagenlang feest met traditionele muziek, dans en drankgelag.

Overnachten

Groepsaccommodatie La Casona de Tía Victoria in Rueda is gehuisvest in een 16e-eeuws pand, compleet met toren en barbecue op de patio. De vijf kamers zijn in klassieke stijl ingericht.

Meer informatie

www.rutadelvinoderueda.com

wijngaard Navarra paard

 

Navarra: te paard door de wijngaard

In het noorden van Spanje, waar heuvels het begin van de Pyreneeën markeren, ligt de Denominación de Origen Navarra, in de autonome regio Navarra. De laagste hellingen zijn beplant met druiven: tempranillo, cabernet-sauvignon, maar vooral de traditionele garnacha, waarvan de oudste wijnstokken al zo’n tachtig jaar oud zijn. De rosé die van deze druif wordt gemaakt, wordt als een van de beste ter wereld beschouwd vanwege zijn karakteristieke, droge smaak. Maar de tinto’s uit deze regio kunnen ook de goedkeuring van velen wegdragen. Olite is een must visit op een wijnreis door de Navarra. De oude vestingstad kwam tot bloei toen de koning van Navarra, Carlos III, die de bijnaam ‘El Noble’ kreeg, er begin 15e eeuw begon met de bouw van zijn kasteel. Het gotische bouwwerk is uitgegroeid tot een heus complex, waar naast het oude ook een nieuw paleis is verrezen en waar de Iglesia de Santa María la Real is gebouwd. In het kasteel is tegenwoordig ook het moderne Museo de la Viña y el Vino de Navarra gevestigd, waar de tentoonstelling je door de lokale wijngeschiedenis en -cultuur leidt. Zo werden de hectares voor wijngaarden ten tijde van El Nobles heerschap verdubbeld, om zijn hele koninkrijk maar van voldoende wijn te kunnen voorzien. Na de verkenning van het kasteel en zijn historie is het hoog tijd om zelf de wijngaarden in te trekken en wat is een betere manier om zelf te paard, als een ware ridder, over de paden langs de wijngaarden te galopperen? Rijschool Club Hípico Cristina Ullate verzorgt niet alleen paardrijles, maar ook verschillende toeristische paardrijtochten die langs wijngaarden en culturele highlights voeren.

Festival

In de laatste week van augustus verandert Olite in een middeleeuwse nederzetting. Struin over markten waar ambachtslieden hun werk laten zien, vergaap je aan middeleeuws theater of probeer ‘eeuwenoude’ pinchos.

Overnachten

Parador de Olite, een luxueuze accommodatie die wordt gerund door de overheid, is gevestigd binnen de kasteelmuren. Waan je een middeleeuwse koning of koningin door in kamer 106, Carlos III el Noble, te overnachten.

Meer informatie

www.rutadelvinodenavarra.com

Dit artikel, geschreven door Wilke Martens, komt uit editie 4 2015 van ESPANJE! magazine. De informatie kan gedateerd zijn.

 

Wil je meer leuke en handige Spanjetips?

Cover Espanje 02-22

Lees dan ook het mooie tijdschrift ESPANJE!

  • Vier x per jaar 100 pagina’s inspiratie
  • Elke keer weer honderden tips
  • Roadtrips, steden, natuur, cultuur, wonen en  lifestyle
  • Vier edities voor slechts €21,95
  • Dat is ruim 25% korting op de winkelprijs van €7,85
  • Korting op Spaanse films en evenementen
  • Maak kans op gratis boeken
  • Altijd als eerste in huis
  • Ook de digitale editie in je mailbox.
  • Je regelt het meteen via deze link

bestellen