In elke ESPANJE staat een altijd een leuke winactie. In editie 3 2023 stonden er zelfs twee. Je kon een camperreis winnen die beschikbaar was gesteld door Orson Rent in Barcelona of een verblijf in Hotel Bajo El Cejo in de bergen bij Murcia. Hieronder vind je de antwoorden op de vragen en meer informatie over de prijzen. De winnaar van de camperreis is Willeke van den Berg. Yolanda Wolf en Klazina van den Berg winnen allebei een verblijf met ontbijt en diner in Hotel Bajo El Cejo.

Met een betrouwbare camper van Orson Rent op pad

De ideale manier om Spanje te ontdekken is met de camper. Heb je er zelf niet een, dan kun je een Adria Twin Plus-camper huren van Orson Rent in Barcelona, vlak bij de luchthaven. De Nederlander Orson van der Linden, de eigenaar van Orson Rent, kan je ophalen van het vliegveld als je dat wilt. Je kunt natuurlijk ook gewoon met je eigen auto komen en dan parkeren op het afgesloten terrein van Orson Rent. Wil je ook fietsen erbij? Laat dat dan weten aan Orson, dan zorgt hij ervoor dat ze al op de camper zitten. Orson verhuurt zijn campers veel aan Nederlanders maar ook vaak aan Spanjaarden. ‘Die komen dan uit Madrid en gaan een paar dagen kamperen hier aan de kust van Catalonië. Of ze trekken juist naar de Pyreneeën om daar te wandelen. Behalve de Twin Plus, een compacte camper met toilet en douche en twee slaapplaatsen achterin, verhuren we ook de Adria Matrix Axess 670 SL. Hiermee kun je met twee tot vijf personen op pad.’ Lijkt dat je wel wat, met zo’n luxe nieuwe camper op pad? Kijk dan even op de website van Orson Rent!

Hotel Bajo El Cejo: paradijs in de Sierra de Espuña

Een waar paradijs, zo kun je Bajo el Cejo wel noemen. Dit boetiekhotel van buitensportfanaat Andrés García Lara ligt midden in de Sierra de Espuña in een weelderig dal waar je de citroenen, vijgen en granaatappels zo uit de bomen kunt plukken. In 2004 kocht hij een paar vervallen huisjes met een molen van de lokale kolenboeren. Drie jaar later opende hij zijn kleinschalige ecohotel met zwembad, sauna met zonneterras en twaalf kamers en appartementen met een magnifiek uitzicht op de bergen en de wijngaarden. Elke avond verzorgt de Italiaanse cocinera een heerlijk ecologisch driegangenmenu voor de gasten voor een bedrag waar je in Nederland nog niet een hoofdgerecht voor krijgt. Daarbij gebruikt ze verse groenten en kruiden uit de tuin en vlees, vis en zuivel komen uit de buurt. Wij mochten al een avondje proeven, en olala, wat was dat een feestje! Bij het ontbijt is het brood van de beste bakkers en zijn de jams uiteraard zelfgemaakt met kersen, vijgen en sinaasappels uit eigen tuin. De inrichting is chic rustiek en smaakvol, het internet is snel, de bedden zijn heerlijk en in de zomer is er airco en in de winter verwarming of de open haard. Na een dag wandelen, fietsen of klimmen in de bergen, een dagje wijn proeven of een dagtrip Murcia of Lorca kom je hier helemaal tot rust. Na het eten kun je met een café cortado of solo naar de sterren kijken vanaf het prachtige panoramaterras. Uiteraard vertelt Andrés je graag over het bijzondere natuurgebied waar hij woont. Ooit was dit een dicht bosgebied met pijnbomen en eikenbomen. Door de houtkap veranderde het gebied in de 19e eeuw langzaam in een woestijn. Tot bergingenieur Ricardo Codorníu, bijgenaamd de boomapostel, in 1889 aan een groot herbebossingsproject begon. Nu is de Sierra de Espuña weer een prachtig gevarieerd bosgebied geworden. In het bezoekerscentrum dat de naam van de boomapostel draagt kun je er meer over te weten komen. Vanuit dat bezoekerscentrum kun je verder de bergen in rijden, o.a. om naar de bijzondere sneeuwhutten op de top te lopen.

 

Ook een keer een verblijf in Spanje winnen? Doe dan mee met de komende winacties van ESPANJE!. Heb je nog geen abonnement? Bestel het dan HIER

 

Het antwoord op de vragen

1. Welk Nederlands architectenbureau werkte mee aan Madrid RIO?
West 8

2. Welke route loopt er tussen Cala del Moraia en Cala Llebeig?
Ruta de los Acantilados de Benitachell

3 Wat deed Lodewijk Huygens in 1660 in Cantabrië?
Hij maakte deel uit van een diplomatieke missie

4. Waarvoor dient het lavendelveld bij de wijngaard van Derrick Neleman?
Voor het aantrekken van vlinders, bijen, hommels.

5. Wanneer zijn de exclusieve lezersdagen in het Cobra museum?
15 en 17 september

6. Wie was de boomapostel van de Sierra de Espuña?
Ricardo Coderníu

7. Wat krijg je in Spanje als je acelgas bestelt?
Snijbiet

8. Wanneer is de Second Home beurs in Utrecht?
29 september – 1 oktober

9. Welke Spaanse schilder eert Zaragoza ieder jaar met een eigen festival
Francisco Goya