Alle winnaars uit de zomereditie 2021 van ESPANJE! zijn weer bekend. Val je niet in de prijzen? Kijk dan in de herfsteditie die weer boordevol leuke winacties staat. Zo kun je een verblijf winnen in Villa Vital op Fuerteventura en kans maken op het Spaanse kookboek van Wijnand Boon, de winnaar van het RTL-programma Het Spaanse dorp Polopos. Hieronder kun je zien of je een van de winnaars van de ESPANJE!-zomeracties bent.

 

Winnaar Concurso Costa de la Luz

 

De winnaar vier nachten in B&B Paraíso Perdido Casa Rural in Conil de la Frontera  is Marcel Schook. Dit zijn de vragen en de antwoorden:

1 Hoe heet de bekendste hippiemarkt van Ibiza?

De bekendste hippiemarkt van Ibiza heet Mercadillo las Dalias

2 Waarvoor gebruikten de boeren van Alicante hun riuraus?

De boeren gebruikten de riuraus voor het drogen van de Moscateldruiven bij regen. Ze konden de druiven dan onder de open stenen schuren met bogen leggen. Bij droog weer lagen ze op rieten matten voor deze riuraus, bij regen konden ze dan snel onder de bogen gelegd worden.

3 Waarom wordt Chefchaouen het Marokkaanse tweelingdorp van Vejer de la Frontera genoemd?

Een Moors echtpaar moest tijdens de reconquista vluchten naar Marokko. De bruid miste Vejer zo erg dat haar man besloot om Vejer precies na te bouwen in Marokko. Dat plaatsje heet Chefchaouen.

Het zwembad van Paraíso Perdido in Conil de la Frontera

 

4 Wat krijg je als je aan de Costa Blanca patatíbiris bestelt?

Wanneer je patatíbiris bestelt krijg je een zakje friet.

5 In welke oude stad zouden zelfs de ankers van zilver zijn geweest?

In de oude stad Tartessos, op de plaats waar nu Cádiz ligt, zouden de ankers van zilver zijn geweest.

6 Waarom aten ze vroeger op het Spaanse land flor de agret, knikkende klaverzuring?

Ze kauwden op het Spaanse land op flor de agret, omdat dit dorstlessend is.

7 Door wie werd koningin Johanna van Castilië opgesloten in een kasteel?

Koningin Johanna van Castilië werd door haar eigen vader opgesloten in een kasteel.

8 Waar en wanneer wordt de Second Home Beurs gehouden?

De Second Home Beurs wordt gehouden in de Jaarbeurshallen in Utrecht van 1 tot en met 3 oktober.

9 Welk dorp van Albacete wordt ook wel het Zwitserland van La Mancha genoemd?

Het dorp Ayna wordt het Zwitserland van La Mancha genoemd.

10 Welk artikel uit deze ESPANJE! vind je het leukst en waarom?

Ik vind het artikel De Wereld op je bord vanaf pagina 54 het leukst. Waarom? Ik houd van koken, van eten, van bijzondere smaken, van fusion, en van cultuur en historie. In dit artikel komt alles terug. Ik vond het erg interessant om te lezen en soms echt een eyeopener.

 

De leukste artikelen volgens onze lezers

 

We kregen trouwens heel veel leuke antwoorden binnen op vraag 10. Een kleine greep.

Zomereditie 2021

 • Moeilijk kiezen, want ik smul van het hele tijdschrift, maar ik kies voor het artikel ‘Albacete en Cuenca, roadtrip langs magische dorpen’. Ten eerste omdat het een gebied toont dat voor mij nog helemaal onbekend is en ten tweede omdat het zo mooi en enthousiast geschreven is dat het haast lijkt of je er zelf bij bent en… je zin krijgt om daar eens heen te gaan.
 • Ik hou van het lezen over plaatsen waar ik nog niet geweest ben en die dan ook zo zijn geschreven dat ik er meteen naartoe wil. Het artikel over Albacete neemt je mee naar een sprookjeswereld en dat voelt ook echt zo. Ik ben meteen begonnen met het maken van een route, zodat ik met een volgende rondreis de omgeving van Albacete ook mee kan nemen. Door het lezen van het artikel waande ik mij in de sprookjeswereld, een bereikbare sprookjeswereld.
 • Ik vind het artikel over Albacete heel leuk. Door dit artikel zijn we wel heel erg nieuwsgierig geworden en we zijn vast van plan deze streek een keer te bezoeken.Maar ik vind de andere artikelen ook fijn om te lezen. Fijn om, zeker nu in deze vervelende Coronatijd, alvast voor te genieten van een volgende vakantie in Spanje. Dank jullie wel voor het mooie en interessante boekje dat jullie maken. Het geeft ons veel leesplezier en genot om bij weg te dromen.
 • Costa Blanca zon, zee en zaligheid. Het was leuk om te lezen, goed geschreven en interessant. Wij hopen, als het mogelijk is, in oktober naar Spanje te kunnen gaan. Deze reportage met alle tips gaat dan zeker mee.
 • Smaakmakers Denia & Jávea: wij hebben sinds 2019 een tweede verblijf in Altea en dachten de streek al goed te kennen. In dit artikel leer ik evenwel een hele hoop bezienswaardigheden kennen die vlakbij liggen maar die we nog nooit bezocht hebben. Bij ons volgende verblijf in oktober zullen we dus met de Espanje in de hand een aantal tochtjes maken.
 • Het artikel Costa de la Luz omdat het heel veel inspiratie geeft voor een verblijf in dat deel van Spanje. Ik ben in Cadiz en Jerez de la Frontera geweest maar zou graag nog meer van de Costa de la Luz zien!
 • De historia van Juana la Loca. Geeft een beeld van het leven in de 15e en 16e eeuw. Met verbazing gelezen tot welke wreedheden men toen in staat was omwille van het verkrijgen van de macht en hoe zwaar het leven voor een vrouw was in een tijd zonder anticonceptie (het ene kind na het andere krijgen). Verder natuurlijk een mooi overzicht van een stukje Spaanse geschiedenis en als ik weer eens in Granada ben zal ik de graftombes in de Capilla Real in Granada met andere ogen bekijken.
 • Het artikel over Juana la Loca. Ik heb veel over haar leven gelezen, maar vond dat in jullie artikel haar ‘waanzinnigheid’ heel goed uitgelegd werd.
 • 10x ibiza. Ibiza is zo’n heerlijk eiland. Je vindt er alles, mooie stranden, prachtige natuur en wandelingen, mooie baaien met lekker eten en natuurlijk de prachtige oude stad van Eivissa. Ik heb er mijn hart verloren, ik zou er ieder jaar wel naar toe willen gaan. En dan zijn tips van een kenner altijd welkom voor een volgend bezoek.
 • Leukste artikel: “De wereld op je bord”, want ik ben een enorme fan van de Spaanse keuken, maar dan is het grappig om te lezen dat veel ’typisch Spaanse gerechten’ ontstaan zijn door andere culturen en volkeren. Wat ook weer niet gek is, gezien de historie van Spanje.

Heb je de zomereditie nog niet gelezen? Je kunt ‘m gelukkig hier nabestellen net als alle andere edities van de afgelopen vijf jaar.

 

Winnaar 4 nachten Refugio Marnes & uitslag enquête

Karin Schipper is de winnaar van vier nachten in Refugio Marnes. Zij was een van de meer dan honderd lezers die de ESPANJE!-enquête invulden.

Uit de enquête blijkt het volgende

 • 99-100% dan de inzenders spreekt (een beetje) Spaans of wil Spaans leren
 • 63% gaat meerdere malen per jaar naar Spanje
 • 49% heeft (tweede) huis in Spanje
 • 31% gaat veel op vakantie in Spanje
 • 47% is tussen de 40 en 60 jaar
 • 66% is vrouw en 34% is man
 • 65% leest uren- of dagenlang
 • 68% volgt ons ook op Facebook of Instagram
 • 31% gebruikt geen sociale media
 • 76% leest meer tijdschriften en boeken
 • 18% oriënteert zich voornamelijk online

 

Dank aan alle lezers voor jullie deelname aan de enquête. We vonden het erg leuk om te lezen.

 

B&B Refugio Marnes ruimte

Heerlijk genieten in de bergen bij Refugio Marnes

 

Winnaars La Paella

Spaanse koks weten met rijst en fideo een heel scala aan gerechten te bereiden: van ontbijtjes, heerlijke eenpansgerechten tot desserts. In haar boek La Paella vertelt Louise Pickford wat het geheim van de Spaanse paellakok is. Maar ze geeft ook originele rijst- en fideorecepten uit verschillende Spaanse regio’s en verrassende tips voor het gebruik van restjes paella. Wij gaven in de zomereditie van ESPANJE 2021 vast een voorproefje en mochten drie boeken weggeven. Niet gewonnen? Je kunt La Paella hier bestellen. De drie winnaars zijn Jose Lisman, mevr. S.M.A. Hendriksen en Marleen Vandendriessche.

 

Winnaars Onder de Spaanse zon

Voor vrouwen van 40+ die van Spanje én de Bouquetreeks houden komt uitgeverij Luitingh-Sijthoff met het vierluik Nueva Vida. Onder de Spaanse zon is deel 1. Drie getrouwde vrouwen met problemen – overgewicht en spilzuchtige en vreemdgaande echtgenoten –  besluiten naar Spanje te gaan. Kunnen ze daar opnieuw beginnen?

De winnaars zijn Gon Boex, Irma Broekman en F. van Wijk-Gertenaar Je kunt Onder de Spaanse zon hier bestellen.