Estiu/Summer 1993 is het aangrijpende en toch vrolijke speelfilmdebuut van de Catalaanse regisseur Carla Simon. Zij vertelt het autobiografische verhaal over Frida, een 6-jarig meisje uit Barcelona. Na de dood van haar ouders verhuist ze in de zomer van 1993 naar het Catalaanse platteland. Ze komt terecht bij Esteve (David Verdaguer) de broer van haar moeder en diens lieve vrouw Marga (Bruna Cusi).

Catalaans platteland

Het leven van de kleine Frida (prachtig gespeeld door Laia Artigas) staat totaal op zijn kop. Van het drukke Barcelona waar ze onder luid gejoel en vuurwerk vertrekt komt ze op de verstilde, prachtig gelegen boerderij terecht, overigens de plek waar regisseur Carla Simon zelf ook ging wonen na de dood van haar ouders. Alles is nieuw, alles is anders. Als ze de eerste ochtend eieren met rapen, is ze bang voor de kippen, als ze erop uit wordt gestuurd om een krop sla uit de moestuin te halen komt ze terug met een kool. Frida ondergaat het allemaal in stilte. Haar frustraties reageert ze af op de 3-jarige Anna, magistraal gespeeld door de schattige Paula Robles.

Vakantiesfeer

Toch ervaart Frida steeds meer momenten van geluk in het harmonieuze gezin: meedoen aan een lokaal feest, zwemmen in een natuurzwembad, samen muziek luisteren en dansen. Nog voor de zomer om is beseft Frida dat ze hier ook gelukkig kan worden, en accepteert ze Marga als haar nieuwe moeder. De film is geheel in het Catalaans en schetst een prachtbeeld van het Catalaanse platteland. Heerlijke film om al in de vakantiesfeer te komen om nog even in de vakantiesfeer te blijven.

Winactie

ESTIU/Summer 1993 gaat aanstaande donderdag 20 juli in première. ESPANJE! mag 3 x 2 kaartjes weggeven. Deel dit bericht voor woensdag 19 juli 15.00 uur op Facebook om kans te maken!