Man en vrouw proosten

Ben je op zoek naar een goede reden om een flesje wijn open te trekken? Dan helpen we je graag een handje! Op 11 juni is het namelijk World Verdejo Day. Ja echt, je leest het goed! Deze dag wordt de wijndruif geëerd die het Spaanse wijngebied Rueda op de wereldkaart heeft gezet. Je kunt deze wijn inmiddels overal bestellen. Niet alleen op een Spaans terras maar ook overal in Nederland. Het is een lekker fris Spaans alternatief voor de sauvignon blanc of de chardonnay.

Waarom World Verdejo Day?

De Rueda-hausse is nieuw, maar de Rueda-wijnen kennen een lange geschiedenis. Al zeker 1000 jaar geleden werd ten zuiden van het Spaanse Valladolid witte wijn gemaakt op basis van de verdejo-druif. Maar begin 1900 waren juist zware, sherry-achtige wijnen de trend. Rueda stond dan ook volgeplant met palomino, ook wel bekend als dé sherrydruif. De herontdekking van verdejo kwam in de jaren zeventig, toen wijnmaker Marqués de Riscal het potentieel van deze authentieke Spaanse druif opnieuw inzag. Samen met andere wijnmakers begon hij te investeren in moderne en innoverende technieken. Deze ‘revolutie’ leidde onder andere tot de oprichting van de oorsprongsbenaming D.O. Rueda in 1990. Inmiddels wordt zo’n 70 % van de Rueda-wijnen gemaakt met de verdejo-druif. Daarnaast worden o.a. sauvignon blanc druiven of chardonnay druiven gebruikt. Vraag als je een verdejo wilt dus om een verdejo en niet om een Rueda, want dan kun je ook een chardonnay of sauvignon blanc krijgen.

Terrastijger

Karakteristiek voor de verdejo uit Rueda is de krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en een verrassend stevige bite. De verdejo staat bekend als terrastijger, maar je kan hem het hele jaar door goed drinken. Inmiddels heeft de verdejo echt een plek ingenomen naast de andere bekende terraswijnen en dan verdien je dus een dag: 11 juni is nu World Verdejo Day. Daarmee heeft de verdejo een van de weinige lentedagen geclaimd die nog beschikbaar waren op www.fijnedagvan.nl, de jaarkalender vol vieringen waar ook de secretarressedag en (geloof het of niet) de Wereld Toilet Dag op staan. Momenteel zijn er in Rueda meer dan 70 wijnproducenten die Verdejo-wijnen maken en Nederland is inmiddels een van de belangrijkste exportlanden van de bodegas in Rueda. Je vindt ze alle bodega’s hier, en als er visitable bij staat kun je ze ook bezoeken.  ¡Salud y buen verano¡