De nieuwste editie van ESPANJE! staat weer boordevol mooie verhalen voor reizigers en voor thuisblijvers. Hoofdredacteur Marjan Terpstra ontdekte de mooiste dorpen en baaien van de Costa Blanca en maakte een roadtrip door de nauwelijks bekende provincie Albacete, een perfecte bestemming voor cultuurliefhebbers en bergwandelaars. Chloë Sterk ontdekte de Costa de la Luz en Lizzy van der Ligt deelt haar tips voor een heerlijke vakantie op Ibiza. Natuurlijk hebben we ook weer fantastische winacties, tips voor Spaanse avonden in Nederland en verhalen over de Spaanse taal en geschiedenis. Je kunt ‘m hier bestellen, of ontvangen bij een abonnement. Dan krijg je niet alleen de papieren versie maar kun je ESPANJE! ook overal digitaal lezen. En vanaf vrijdag 9 juli tot half oktober 2021 is deze editie verkrijgbaar in de tijdschriftenhandel. Hieronder vast een klein voorproefje.

 

Costa Blanca: leven van de zon en de zee

We spraken met locals over hoe het leven aan de Costa Blanca in de afgelopen 50 vijftig jaar veranderde. Ze lieten ons echter ook zien dat de Costa Blanca ondanks de grote bouwwoede nog steeds meer dan honderd prachtige baaitjes en stranden telt en liefelijke dorpjes waar het leven gewoon zijn gang blijft gaan en iedereen nog steeds zijn eigen dialect praat. ‘Wij leven hier van de zon, de zee en de diversiteit.’. Zo vatte Francisco van sterrenrestaurant El Xato in la Nucía het samen. Dat doen ze al eeuwenlang. Gastvrij en liefdevol. Een aanrader trouwens, dat heerlijke restaurant El Xato!

Canyons en kastelen in Albacete

Ingesloten in een canyon ligt het prachtige grotdorp Alcalá del Jucár

Hoe anders is het in Albacete. Daar ligt een wereld verscholen die we tijdens onze vele Spanjereizen nog nooit hadden ontdekt. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, maar wat valt hier veel te beleven. Turismo puro is het. Ongebaande paden zonder routebordjes waar je nog echt op ontdekking kunt gaan of met een gids op pad kunt om de geheimen te ontrafelen. Dorpen die verscholen liggen in canyons waar overal via ferrata zijn, kastelen die een grote rol speelden in de Spaanse en de Europese geschiedenis en die nog steeds fier op de rotsen staan. Bossen en bergen met kolkende rivieren en watervallen. Grot- en rotstekeningen uit een ver verleden die verscholen liggen in een verlaten landschap. We moesten er denken aan het beroemde toneelstuk van Pedro Calderón de la Barca, La vida es sueño. Hier rondreizen was net een droom.

Vier het leven aan de Costa de la Luz en op Ibiza

 

Chloë Sterk deelt haar tips voor een vakantie aan de Costa de la Luz

Over dromen gesproken, Chloë Sterk leefde haar droom tijdens de lockdown. Ze strandde tijdens de lockdown in Tarifa en besloot aan de Costa de la Luz te blijven. Ze leerde kitesurfen, schilderen en Spaans, ging paardrijden, zeilen en klimmen. En is voor altijd verknocht geraakt aan Spanje. In deze editie vertelt ze over haar avonturen. En stylist en influencer Lizzy van der Ligt gebruikte de lockdowntijd om een boek te schrijven over Ibiza, het eiland waar ze al sinds haar kindertijd komt. Haar leukste tips geeft ze in deze editie van ESPANJE!.

 

Win een heerlijk verblijf

Natuurlijk kun je ook weer een mooie reis winnen. Ditmaal hebben we zelfs twee prijsvragen. Je maakt kans op een verblijf in Refugio Marnes, een heerlijke B&B in de bergen achter de Costa Blanca, of op 4 nachten in Paraíso Perdido, aan de Costa de la Luz. En zoals je van ons gewend bent, kun je ook weer mooie boeken winnen.Verder in deze editie: Johanna de Waanzinnige, het trieste verhaal van de Spaanse koningin die haar leven lang werd opgesloten door haar vader Fernando, haar man Filips en haar zoon Karel V, de taal van de Costa Blanca, de fusionkeuken van Spanje en zomerse recepten met rijst en fideo.

B&B Refugio Marnes terras

Maak kans op een verblijf in Refugio Marnes in de bergen aan de Costa Blanca

Leef ook jouw droom

Hopelijk kun jij net als Chloë, Lizzy en Marjan ook jouw droom leven en kun je snel weer volop Spaanse avonturen beleven. In deze editie van ESPANJE! geven we je in ieder geval honderden tips voor een mooie reis. Je kunt ‘m hier bestellen, of ontvangen bij een abonnement. En vanaf vrijdag 9 juli tot half oktober 2021 is deze editie verkrijgbaar in de tijdschriftenhandel.

We wensen je veel leesplezier, een fijne zomer en zoete dromen!